28 Апр. 2024

Вие сте тук

Зелено сдружение иска проверка на храни за хормони и антибиотици

03.03.2014

Сдружение "Зелени инициативи" поиска  проверките на храните за съдържание на хормони и антибиотици да бъдат публични, а държавата да изясни позицията си по отношение на подготвяното търговско споразумение със САЩ. Н открито писмо до министъра на земеделието и храните организацията  се противопоставя на "безотговорното отношение на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ към проблема с наличието на хормони и антибиотици в месото, по-конкретно пилешкото, както и на начина, по който се опитва да постави точка на обществената дискусия за трансмазнините".


"От агенцията твърдят, че вносът на месо подлежи на стриктен контрол, и че 80% от продукцията на българските производители се контролира за наличие на хормони и антибиотици. В същото време БАБХ не представя публично резултатите от проверките и лабораторни доказателства за липсата на такива опасни за здравето компоненти не само в българските, но и във вносните меса. Затова настояваме агенцията да предприеме действия, които да направят резултатите от дейността й видими за обществото. Нейно задължение е да възстанови разклатеното доверие на потребителите, които не вярват, че са защитени", посочва в писмото  Сдружение "Зелени инициативи".

 

Организацията предлага 5 конкретни инициативи, първата от които е БАБХ незабавно да оповести на сайта си резултатите от всички проверки, извършени върху птицевъдите, преработвателите и магазинната мрежа през последната година.

 

Предлага се и специализирана проверка на БАБХ поне на 100 произволно избрани пресни и замразени меса в магазинната мрежа и заведенията за хранене, като се включат не само български продукти, но и вносните, по-специално от САЩ, Бразилия и Аржентина, където стандартите за производство на храните се различават от тези в ЕС. В тази проверка да бъдат включени граждански и потребителски организации и медии, пробите да бъдат изследвани не само в България, но и в референтна лаборатория в чужбина.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed