Започватпроверките за съдържанието на вода в пилешките продуктите в столична верига хранителни магазини. Стартът на проверките бе даден от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
„Българската агенция по безопасност на храните ще проверява производителите, преработвателите и търговците. Най-масирани ще бъдат проверките сред производителите”, каза министърът.
Вносното пилешко месо също ще трябва да се опакова в преработвателните предприятия по новия ред, съгласно Наредбата.
Наредбата гласи, че съдържанието на влага в пилешкото месо трябва да бъде не повече от 4,3 %, като водата в продуктите трябва да е само такава, която се поддържа физиологично в птичия труп, без да бъде допълнително добавяна. Тя не трябва да се обявява. Над тези количества вече е нарушение.
„Смятам, че имаха достатъчен гратисен период. Наредбата беше обнародвана на 20 ноември миналата година, а търговците имаха два месеца, за да отговорят изискванията”, каза изпълнителния директор на агенцията по храните д-р Йордан Войнов.
Санкциите, при нарушения на забраната, ще бъдат за производителите на такива пилета. При първо нарушение глобата е 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Д-р Йордан Войнов подчерта, че глобата за търговците е по-ниска - 5000 лв., тъй като е възможно в някой търговски обект да е допуснато да има такова пиле.
„Проверката е първа и е сигнал към всички. Продукцията със съдържание на вода трябва да бъде свалена от щандовете”, обясни министър Найденов. Старата продукция трябва да отиде към хранителната банка или екарисаж.