02 Май 2024

Вие сте тук

Завоите на Дунав

18.05.2013

Екатерина Геловска

 

Изненадите започват още от границата. Пътят минава покрай горички и ливади, на които освен традиционните крави и овце се виждат мирно пасящи сърни. Групичка от четири симпатични сърнички, после още седем, после още, още... После се появяват фазани, които кълват точно на банкета, без да се притесняват от фучащите автомобили. Въпреки телената ограда край пътя животните явно успяват да намерят пролука.   На една лисица не й е провървяло – явно се е опитала да пресече пътя, но колите се оказали по-бързи.    Усещането е, сякаш се намираш в зоопарк или в резерват. Това, за резервата, се оказва по-близо до истината, както става известно по-късно. Буквално на две крачки е националният парк Хортобад, съществуващ от 1973 г. По-голяма част от територията са степи и блата, където намират подслон диви животни и птици. Точно заради многообразието им наричат Унгария Мека за ловците, които идват тук, заради елените, муфлоните, глиганите, сърните, птиците и пр.

 

Къде да отидем

 

Кратък преглед на офертите на туроператорите показва, че градчетата Естергом, Вишеград и Сентендре са включени като допълнителна възможност за посещение при всяка пътуване с повече от 1 нощувка в Будапеща. И все пак кратка анкета сред близки и приятели показва, че те никога не са стигали по-далече от унгарската столица.

 

И ако хората, които отиват там за пръв път, естествено се фокусират върху многобройните столични забележителности и атракции, онези, които повтарят или потретват, няма да се разочароват, ако се разходят до тези очарователни градчета, разположени на меандрите на Дунав, наричани тук Завоите.

 

 

Естергом – първата столица

Esterghom 

Някога първа столица на Унгария, днес градчето, разположено на Големия завой, е резиденция на архиепископа на Естергом, който оглавява унгарската католическа църква. Символ на града е архиепископската катедрала, която е най-голяма в Унгария. Колко е висока, можем да си представим, като удвоим височината на най-големия купол на софийския храм Св.Александър Невски и добавим още 8 метра. Храмът е построен на възвишение над река Дунав, което създава илюзията, че се е възнесъл в небесата.

 Вътре ни очаква още една изненада – уникална капела от филигранно резбован червен мрамор, единствената в света, която е с цели 300 години по-стара от самия

храм,  построен през 16 в. Легендата разказва, че по време на турското нашествие в Унгария местните жители разрязали капелата на над 1600 парчета и я заровили в земята. Нашествениците разрушили храма, а когато столетие по-късно местните жители съградили нов храм, в него била вградена и старата капела, която била напълно запазена. Тук е и един от най-големите органи в света и третият по големина в Европа, в който има 3530 тръби, размерите на които варират от 10 м до 7 мм. Точно на този инструмент е свирел унгарският композитор и музикант Ференц Лист при освещаването на базиликата през 1856 г.

 

Който има време и желание, може да се качи по тясна винтова стълбица до купола, откъдето се разкрива зашеметяваща гледка към Естергом и завоите на Дунав.

 

В криптата пък се пазят съкровищата на църквата – колекция с над 400 шедьовра на златарското изкуство, събирани в продължение на столетия, златното разпятие на крал Матяш и пр.

 

Там са и гробовете на унгарските архиепископи. Почетното място е отредено за кардинал Йожеф Мидсенти, чието име се свързва с Унгарската революция от 1956 г. Той успял да избяга в американското посолство, а впоследствие в Австрия и така избегнал разправата с въстаниците. До края на живота си живял в Австрия и завещал да бъде препогребан на родна земя, ако тя някога стане свободна.

 

Точно до храма са останките на градската крепост, частично реставрирана. От тук се разкрива панорама към града и меандрите на Дунав. Още по-красива е гледката от противоположния бряг, който днес принадлежи на Словакия. Двата града са свързани с мост, така че ако имате време и искате да се поразходите, можете да видите катедралата в цялото и великолепие, издигаща се над града.

 

Други забележителности са кралският замък, площад Сечени, църквата Визиварош и пр.

 

Важно! Можете да стигнете до Естергом с влак или автобус, но най-интересно е да пътувате с корабче по р.Дунав.

 

Съвсем наблизо, там, където Дунав сменя посоката на течението си,  се намира

 

 

Вишеград – най-малкият град в Унгария

 

Славянското му име се свързва със сръбските преселници, които търсели убежище от турските пълчища. Точно това градче, а съвсем не Будапеща, е известно като  „Унгарската Алхамбра“ и „Кралицата на Унгария“. И  тук някога е имало древна унгарска столица, чиито руини са запазени и до днес. Могат да се видят кралската резиденция и някогашният параден дворец, в който гостували крале на Бохемия, Полша, Бавария и Саксония. През 1335 г. те сключили търговски договор, който осигурявал на тези държави независимост от Австрия. Векове по-късно пак тук се събраха президентите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, обединявайки се във Вишеградска четворка.

 

Някога в крепостта се пазили кралските регалии. Днес може да се види само копието им, а оригиналът е под купола на парламента в Будапеща.

 

Австрийците взривили крепостта, но унгарците упорито я възстановили.  Реконструкцията й започва парче по парче през 1871 г., така че основната кула – кулата на Соломон, е издигната в първоначалния й вид едва в средата на 20 век.

С кулата е свързана и още една мрачна история – някога в нея бил заточен прочутият Влад Цепеш, известен повече като граф Дракула. Според историческите хроники той бил известен със своите зверства, но тъй като бил женен за братовчедка на унгарския крал Матяш, дълго време престъпленията му останали ненаказани. Накрая обаче след много жалби на васалите кралят бил принуден да го затвори в кулата заедно със съпругата му, където Цепеш починал след 12 години заточение.

През лятото тук се организират военни театрализирани игри, а на туристите им предлагат да опитат как се стреля с истински лък или арбалет в двора на крепостта, да подържат сокол и да се почувстват като знатен гост на средновековния замък.

 

Сентендре – градът на художниците

sentendreВъв Франция за званието „град на художниците“ спорят Барбизон, Екс ан Прованс, Сен Пол де Ванс и самият Париж, в Италия това име по право се пада на Флоренция, а в Тунис е коронясан Сиди бу Саид.  Унгария също си има подобна забележителност.

Живописният Сентендре привлича от десетилетия художници и майстори на занаятите, а те от своя страна са причина за истинско нашествие на туристите.

Името на града, основан някога също от сърби, идва от Свети Андрей, видоизменено с годините. И днес тук има няколко православни църкви, които с вековете не са променили предназначението си. Миниатюрни музеи, колоритни сергии, елегантни витрини, уютни кафенета и ресторантчета. Наричат го столицата на музеите къде на шега, къде сериозно, вероятно защото в градчето има 20 музея или по един на всеки хиляда жители.  В центъра на градчето е Fö ter – площадът Фьо, с така наречения Чумен кръст, издигнат някога от жителите като благодарност за спасяването им от чумната епидемия.

Единствено тълпите чуждестранни туристи нарушават впечатлението за тишина и спокойствие.  Унгарците също не остават по-назад. Те обаче строят тук вторите си жилища, чиито високи цени, които се доближават до тези в луксозните квартали на Будапеща, подсказват колко е търсено градчето.

Удоволствие е дори да се разходиш из калдъръмените улички, усещайки аромата на кафе, на подправки, любувайки се на ръчно изработените сувенири и предмети на бита.

marcipan marzipan

Сред най-интересните места е Музеят на марципана, където на първия етаж посетителите могат да наблюдават как от захар и бадеми се прави истинска приказка. Всъщност, марципан съвсем не е онази подозрителна смес, която се използваше някога у нас като заместител на шоколада. Истинският марципан се приготвя от млени бадеми и захар в специална пропорция, като рецептата се предава от поколение на поколение, разказват в музея.

На втория  етаж е експозицията с готови произведения на изкуството. Тематиката е твърде разнообразна – фигура на Майкъл Джексън в естествена големина и тегло 62 кг посреща посетителите. Изработването й е отнело цели 336 часа на сладкарите. Тук могат да се видят също белоснежна карета,  приказни герои,  както и цяла колекция кактуси от марципани. Има и огромна торта, приготвена от  970 яйца, 25 л сметана, 15 кг масло, 35 кг захар, 25 кг брашно.

След посещението на музея туристите могат да си купят ръчно приготвени на място марципанови бонбони.

В Будапеща също има мини-музей на марципана, разположен на няколко крачки от Рибарските кули. Там сред експонатите могат да се видят сградата на Парламента, за изработването на която са били нужни цели 4 месеца, катедралата Василий Блажени на Червения площад в Москва, лейди Даяна, анимационни герои, архитектурни забележителности и др. Познавачи твърдят, че тук марципанът е по-вкусен.

Полезни съвети:

Най-удобно е да пътувате с автомобил, личен или под наем. За да пътувате из страната, ви е необходима винетка, която трябва да купите още на границата.

Ако сте без автомобил, прегледайте няколко сайта, които ще ви бъдат полезни:


Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) – градски и крайградски транспорт в Будапеща
Magyar Államvasútak (MAV) – унгарски железници
Volanbusz – автобусна компания, която работи съвместно с Eurolines

Можете да стигнете от Будапеща до Сентендре с електрически влак, който тръгва на всеки 20 мин от площад Батяни (Batthyany ter) или с автобус от автогарата на моста Арпад, както и с корабче по Дунав (между 30 април и 30 септември), като плаването ще отнеме около час.

 

 

 

 

Категории: 
Additional tags: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed