27 Апр. 2024

Вие сте тук

Заведения в Морската градина във Варна останаха без зареждане

07.11.2012

Делфинариумът и заведенията в Морската градина във Варна останаха без зареждане, стана известно днес на среща при кмета на града Кирил Йорданов. Причината е заповед на кмета, която налага тотална забрана за движение на автомобили в парка. В разговора участваха представители на екологични организации и собственици на имоти в парка. От 1 ноември колата, която доставя риба за делфините, не може да стигне до сградата, каза Васил Василев, управител на Делфинариума. Той посочи, че ограничението за движение на коли в парка е довело до "серия унизителни случаи през лятото", когато чуждестранни туристи са били принуждавани да търсят къде да паркират, а често и колите им са били вдигани от "паяк". Василев изрази готовност Делфинариумът за своя сметка да изгради паркинг на свой терен, стига да се осигури достъп до него.

 

Кметът Йорданов посочи, че има общински терен в края на Морската градина, където също може да се направи паркинг. По думите му общината вече обмисля варианти за изграждане на няколко подземни съоръжения, които ще облекчат спирането на коли близо до парка.

 

Идеята бе посрещната с одобрение от еколозите, като председателят на сдружение "Варна диша" Славена Панайотова изрази съгласие за изграждането на два паркинга като временна мярка до построяване на подземните съоръжения.

 

Еколозите и собствениците на заведения и жилища в градината обаче не успяха да сближат позициите си за движението на коли до сградите. Бизнесмените обясниха, че всички заведения имат свои паркинги, но клиентите не могат да стигат до тях. Еколозите бяха категорични, че колите трябва да се оставят някъде и предвижването в градината да става пеш. Не се стигна и до съгласие кога и как да става зареждането на заведенията.

 

Проблемите би трябвало да се решат на нова среща, която да се проведе най-късно до понеделник. Според кмета, ако позициите не бъдат сближени, е твърде вероятно да се проведе местен референдум, който да прекрати споровете.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed