29 Март 2024

Вие сте тук

ЕК сложи край на войната за грюера

08.12.2012

Франция ще продължи и занапред  да произвежда прочутото сирене грюер. Правото да произвежда прочутото швейцарско сирене й бе предоставено от Европейската комисия, която разреши на френските сиренари да произвеждат продукта под същото име, но при едно условие: френският грюер трябва да бъде с дупки, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Традиционният швейцарски грюер е жълт на цвят, твърд и без дупки.

 

Името на продукта произлиза от едноименния окръг Грюер в швейцарския кантон Фрибур. Дълги години Франция и Швейцария спазваха "сиренен неутралитет" - двете страни произвеждаха грюер по собствени, леко отличаващи се, рецепти и под собствени марки. През 2007 година обаче френските власти решиха да получат сертификат за качество на "своя грюер" на равнище Европейски съюз, заплашвайки да лишат швейцарските производители от изключителния им статут. Все пак, самото име на сиренето идва от едноименния окръг в швейцарския кантон Фрибур, отбелязва ИТАР-ТАСС.


Опитът на Париж бе оценен като открит призив към "гастрономическа война". В Берн не пропускат да припомнят, че точно швейцарският грюер е бил едно от задължителните блюда на обедната маса на самия Луи Четиринайсети. През 2010 г. Франция загуби и не успя да получи европейски сертификат. Швейцарските конкуренти пък като цяло поставиха под съмнение възможността Франция да запази дори предишния, регионален, сертификат.  Забраната бе голяма загуба за сиренарите от Савой - област, където сиренето традиционно се произвежда.

 

През 2001 година Швейцария бе на прага на „сиренена“  война със САЩ заради размера на дупките на прочутото швейцарско сирене емелналер. Тогава швейцарските производители на сирене се възмутиха от американски закон, който регламентира, че диаметърът на дупките в сирене под марката Ементалер, продавано в Щатите, не трябва да надвишава 2 см.

 

 

Те заявиха, че дупките в истински Ементалер трябва да са с размера на голяма вишна, защото било белег за  високото качество на сиренето. Американците пък обясниха необходимостта от подобно нововъведение с мотива, че по-големите дупки пречат нарязването на сиренето и затрудняват автоматите за нарязване.

 

 

 

 


Еврокомисията обаче е намерила компромисно решение. Тя позволи на френските производители да продължат да продават сирене под названието "грюер", но само ако то има дупки "с размер минимум на грахче и максимум на череша". На опаковката пък трябва задължително да бъде написана с големи букви страната на произход: "от Франция". За да не се объркват потребителите в бъдеще ще бъде строго забранено да се използва историческият герб на Савоя (френска област, която граничи с Швейцария), който силно напомня швейцарския флаг.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed