20 Апр. 2024

Вие сте тук

Екоресторанти отварят експериментално във Варна

02.08.2013

Зелени заведения ще подпомагат земеделските производители във Варненския регион. В северната ни морска столица ще бъдат отворени ресторанти, в които на гостите ще се предлагат ястия от биологично чисти продукти.

 

Идеята е те да се купуват директно от биопроизводители, които са сертифицирани. Ползата ще бъде двойна - гостите на заведенията ще получават гарантирана биопродукция, а пък земеделските стопани ще имат сигурен канал за реализиране на продукцията.

 

Отличителният знак на заведенията ще е зелената звезда.

 

Очакванията са първите зелени ресторанти да отворят врати за летния сезон догодина.Дотогава ще бъдат определени условията за получаване на еколейбъла. Идеята вече е обсъдена от кмета на града Иван Портних и заместник-министъра на икономиката Бранимир Ботев. Според ресорния заместник-министър критериите за участниците в проекта ще бъдат разработени внимателно, за да се осигури доверието на потребителите. Към разработването им ще бъдат привлечени и браншовите организации в областта на туризма.

 

Кметът Портних ще работи и за привличане на повече туристи от третата възраст по проекти за трансгранично здравеопазване, които се финансират от здравните и пенсионните фондове на държавите от Европейския съюз. Според него балнеотуризмът е ключът за превръщане на Варна в дестинация за целогодишен туризъм.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed