19 Апр. 2024

Вие сте тук

Дронове ще доставят пица в Нова Зеландия

14.09.2016

Веригата пицарии Доминос (Domino's Pizza) съобщи, че започва да изпробва в Нова Зеландия доставки на пици с помощта на безпилотни летателни апарати, като това ще бъде първата в света такава услуга, предадоха ДПА и ТАСС.


Компанията публикува във Фейсбук снимки на дрона доставчик и уточни, че планира по-късно тази година вече да доставя по въздух пици на новозеландските си клиенти.


Дронът от карбонови нишки е разработен в партньоство с американската компания Флирти (Flirtey).


Доминос обяви намеренията си още през март, когато стана известно, че летящото роботче е на четири колела, високо е почти метър и има затоплящ контейнер, побиращ до 10 пици. Захранва се с акумулатор и използва сензори за избягване на препятствията. Клиентите получават код, когато поръчат. При доставка го въвеждат, за да отключат контейнера.


Дроновете, които използват технологията автопилот и криптирана комуникация от военен клас, ще се движат с 30 км/ч на височина около 60 м, посочва ДПА.


Първоначално ще летят само при спокойно време, а в периоди на силни ветрове и валежи компанията ще преминава към традиционни методи на доставки.


Инициативата бе приветствана от новозеландския министър на транспорта Саймън Бриджис, който заяви, че Доминос е избрала Нова Зеландия поради напредничавото мислене в авиационните правила.


Веригата разглежда възможността за такива доставки и в Австрия, Белгия, Франция, Холандия, Япония и Германия, допълва ТАСС, позовавайки се на информация на Блумбърг.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed