28 Февр. 2024

Вие сте тук

Двама българи отиват на световeн финал на престижния бармански конкурс Absolut Invite

14.04.2015

 

Първото издание на конкурса в България завърши с ексклузивно афтър парти и световно известния хаус диджей Lovebirds в Creative Hall в София

 

 

Aли Али от Бургас и Димитър Димитров от София ще представят България на световния финал на един от най-престижните и амбициозни бармански конкурси в света – Аbsolut Invite. Той ще се състои в шведския град Ахус през май, където за първи път ще участват българи, съобщиха организаторите след първото за страната ни състезание.

 

Общо тринайсет от най-добрите български бармани участваха в кръг от конкурса, който се проведе  за първи път в Creative Hall в София.  Те демонстрираха теоретични и практически умения през целия ден и на финал журито избра двама победители в оспорваната надпревара.

 

Гостите в Creative Hall видяха майсторски демонстрации от почетния член на журито Лука Чинали, който изнесе безплатен четиричасов семинар на тема Handcraft of the Cocktail. Конкурсът завърши с голямо афтър парти с майсторски коктейли и музика от гост диджея Lovebirds (Winding Road Records, Германия), който свири за първи път в България, в компанията на Valdy (Takeover, България).

 

Победителите Али Али и Димитър Димитров имат общо над 15 години опит в сферата, въпреки че Али е едва на 25. Димитър е съосновател на Българска барманска гилдия и e един от хората, опитващи се да създадат коктейлна култура у нас с дългогодишната му работа в софийския бар By the Way. Али работи в Bar’celona в Бургас и смята, че в миксологията, както и в живота, всичко, което си представяш, може да е истинско. Димитър впечатли журито с коктейла Toffee New Fashion с Аbsolut Elyx, сироп от битер скоч есенция, боезе, битер от ангустура с ядки от макадан и лешници и други тайни есенции, а Али демонстирира авторска рецепта с Absolut Elyx, базирана на съставки, които познава от детството си като листа индрише и ликьор от бъз.  

 

Двамата победители бяха избрани сред 13 свои колеги, които презентираха пред журито свои авторски миксове и отговаряха на редица въпроси за напитки, рецепти и археология на коктейла. В журито участваха сомелиерът и главен редактор на divino.bg Юлия Костадинова, кулинарният критик Марина Караконова, главният готвач на Щастливото прасе Джун Йошида и специалният гост Лука Чинали, станал известен с работата си за един от най-добрите барове в света - Nightjar в Лондон.

 

Глобалната инициатива Absolut Invite се случва за пети път в света и тази година темата и е ръчната обработка, а продуктът на фокус – Absolut Elyxhandcrafted luxury vodka.Участието врегионалния кръг на Absolut Invite става само по специална покана, която получават предварително селектирани от екипа на Absolut професионалисти. Темата на конкурса обхваща всички елементи, свързани с технологията на производство на Elyx – занаятчийството, single estate произхода на продукта, отглеждан на едно единствено място в света, и възможността за проследяване на целия процес на обработка на напитката, дестилирана в специални медни съдове. Всички участници в конкурса представят по един собствен коктейл, вдъхновен и съобразен с всички тези майсторски принципи на подготовка.      

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed