13 Юли 2020

Вие сте тук

"Да вкусиш 2019" в София

17.06.2014

„Вкуси 2019-та“ – под това мото в София започна Седмицата на италианската кулинария. Защо 2019? Ами, защото точно тогава София или друг български град ще стане за година културна столица на Европа. Същото се отнася и за един от шестте гости, които през Седмицата представят своята кухня. Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Сиера и Равена са градовете, които от италианска страна се борят за същото звание. Чрез своята кулинария те представиха част от културното си и художествено наследство, които им дават право да претендират за това звание.

 

Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата, каза при откриването на италианската кулинарна седмица Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара в България.  Организацията е инициатор за провеждане на събитието заедно със Столична община, а откриването на седмицата бе с кухнята на Перуджа в ресторант „Панорама“ в Кемпински хотел Зографски.

 

В дните на седмицата шест столични ресторанта, носители на „Марка за италианско гостоприемство“ представят  кулинарията на шестте италиански града със специфичните им особености, вкусове и аромати.

 

Идеята е да се даде още веднъж на българина да се докосне до италианската култура чрез местните ястия. Менютата включват емблематични гозби и местни вина, които са характерни за съответния град и регион. Сиена представя  колбаса Джентиле ди Антика и Кулатело, Равена акцентира върху супа от жабешки бутчета и мариновани в горчица и мед патладжани, Каляри предлага ципура с осолена аншоа, Матера – агнешко със сезонни зеленчуци, Лече – паниран артишок и черни миди пр.

 

Общото във всички менюта е изобилието на различни видове паста, приготвени според местните вкусове и традиции.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed