29 Март 2024

Вие сте тук

В Карлово започна розоберът

01.06.2013

Стотици гости от страната и чужбина се включиха днес в ритуала "розобер" в розовите масиви на кв. Сушица в Карлово. Празникът започна с тържествено посрещане на царицата на розата.  

Празникът, посветен на маслодайната роза, се чества в Карлово за 110-ти път. Той започва в розовите масиви, където ритуалът се пресъздава от местни фолклорни състави. Малко по-късно с шествие празникът се пренася на пл. "20 юли" в Карлово.

 

Отглеждането на маслодайната роза и добиването на розово масло започва в Карловския край преди близо четири века, днес то се е превърнало в поминък на не малка част от жителите на Розовата долина, каза в приветствието си Кабаиванов. Със своя аромат и изключително качество розовото масло дава световна слава на нашия прекрасен край, допълни кметът. 

 

Дипломати от Русия, Япония, Полша, Словакия, туристи от Япония, Белгия, Холандия са специалните гости на празника. Сред тях бе и Анатолий Столетов, потомък на руския генерал Столетов, един от участниците в освободителната руско-турска война.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed