29 Март 2024

Вие сте тук

Висока кухня на ниски цени във Франция

18.09.2012

«Resto Truck» - мобилен ресторант, пътува из френската столица тези дни. В необичайното заведение на гостите се предлагат 80 ястия, приготвени от различни топ-готвачи,  съобщиха френските медии.

 

Акцията е част от фестивала „Всички в ресторанта!“  («Tous au Restaurant»), който се провежда във Франция от 17 до 23 септември.  Около 1200 заведения в цялата страна  предлагат  гурме менюта на промоционална цена от по време на фестивала.  Сред тях са както ресторанти, отличени със звезди Michelin, така и заведения с по-скромни претенции. За втори гост сетът ще е безплатен.

 

Във Франция – държава, в която националната кухня е обявена за обект на културното наследство на ЮНЕСКО, високата кухня  се промотира вече трета година. Инициатор на първия е легендарният Ален Дюкас. Тогава 82 хил. души са посетили заведенията, взели участие във фестивала. През миналата година броят на посетителите нарасна до 400 хил. души.  Очаква се тази година броят им да нарасне още повече. Сред шефовете, които ще представят майсторството, са Ан Софи Пик, обявена за най-добрия готвач-жена в света, Хисаюки Такеюши, шеф в най-известния японски ресторант в Париж, Дидие Пешар, Мишел Шабран и др.

 

Според организаторите фестивалът не е фокусиран върху получаването на печалба. Целта е не само да се запознае възможно най-широк кръг от хора с изкуството на гастрономията, но и да помогне на онези, които биха искали да се изявят в сферата на ресторантьорството.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed