25 Апр. 2024

Вие сте тук

Виното на Сабазий-Загрей ще правят в Минерални бани

13.09.2012

Културно-развлекателната програма с атракции „Виното на Сабазий – Загрей” ще се състои на 29 и 30 септември в община Минерални бани, съобщиха от Туристическия информационен център в Пловдив.

 

Основната идея на атракцията е да пресъздаде мачкане на грозде за вино в древнотракийските шарапани край Минерални бани. Стремежът на организаторите е да превърнат събитието в част от дейностите, насочени към реализирането на националната стратегия за виното, както и създаване на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от страната и чужбина в областта.

 

Това събитие с неповторимата атмосфера на ритуални игри край интересни археологически паметници – шарапани, древни крепости и поменални ниши, – е възможност и за производители на грозде и вино от района да представят свои вина за дегустация и продажба.

 

Целта на културната анимация е да се превърне община Минерални бани заедно с изворите за балнеолечение във важен акцент за развитието на туризма. Очакванията са да се активизира сътрудничеството със съседни общини и области, със сродни организации от Пловдив и Тракийски туристически район.

 

Събитието ще се документира, ще бъде заснет, монтиран и излъчен впоследствие видеофилм и клипове, които трайно да подкрепят информационната и рекламна дейност за Община Минерални бани, свързана с туристическия интерес.

 

Основните целеви групи са жителите на общината, гости и участници от Пловдив, Хасково, София, винопроизводители и др. Организатори на събитието са археологът Божидар Чапъров и историчката Валентина Чапърова. Община Минерални бани е съорганизатор на атракцията. Основни партньори са Фондация „Пловдив – кандидат за европейска столица на културата – 2019 г.”, Културен център „Тракарт – Пловдив”, Пловдивски граждански клуб и Сдружение „Екологична защита и социална адаптация на археологически паметници „Борис Дякович”. Проявата се подкрепя от ОП "Туризъм" - гр.Пловдив. 

 

Програмата на събитието можете да намерите на сайта http://mineralnibani.eu  






Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed