23 Апр. 2024

Вие сте тук

Вината от Бордо продължават да се търсят активно в Китай и по-малко в Европа

06.10.2016

Износът на вина от Бордо продължи силно да нараства в Китай. Тази страна остава категорично най-големият чуждестранен пазар за известните вина, произвеждани в югозападната част на Франция. В същото време продажбите им в Европа са намалели, информира Франс прес.


Китай се върна на най-високото си равнище с 502 000 хектолитра, което е увеличение с 22 на сто на обемите, изтъргувани от юни 2015-а до юни 2016 година. Това сочат данните на Междупрофесионалния съвет на виното в Бордо (МСВБ).


Белгия, вторият експортен пазар, отчита спад с 8 на сто с изнесени 200 000 хектолитра. Германия и Великобритания също отчитат подчертан спад.


При износа продължаваме да наблюдаваме твърде силен интерес в Китай към вината от Бордо и стабилизиране на износа ни за САЩ и Япония, но има и пазарни дялове, които отново трябва да си извоюваме на основните ни европейски пазари, заяви пред журналисти Алан Сишел, новият президент на МСВБ.


Търговията с вина от Бордо продължава да усеща последиците от слабата реколта от 2013 година и средните през 2014 и 2015 година, каза Сишел, допълвайки, че тази година се очакват добри реколти.


Слабата британска лира удря износа на вино за Великобритания, според президента на МСВБ.


Общият износ на вина от Бордо е достигнал 2 милиона хектолитъра (-3 на сто), на стойност 1,7 милиарда евро (-5 на сто) от юни 2015-а до юни 2016 година.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed