18 Апр. 2024

Вие сте тук

Български хотели и магазини станаха интересни за хакерите

12.02.2016

 

Всеки трети потребител на интернет в България признава, че е бил жертва на вирус през 2015 г. 29% от българите са имали проблеми с дигиталната сигурност през миналата година. 45% отказват електронни услуги, защото се страхуват, че връзката или компютърът им не са защитени. Това са последните данни на Евростат.

 

„Зад тези сухи числа стоят реални проблеми, а изводът е, че българите нямат навици да защитават дигиталните си устройва. Проблемът е, че това се пренася и в офиса. Само за последната седмица имаме няколко драстични случая на кибер безхаберие, което довече до големи загуби за компании“, коментира Ясен Танев от „ФайнДейс“.

 

 

 

 

 

Жертвите на криптовирус получават такова съобщение, което означава, че всичките им данни са заключени.

 

 

За да проверят колко е голяма цифровата хигиена на българския бизнес, специалисти от фирмата са сканирали за „дупки“ безжичните мрежи на десетки софийски ресторанти и хотели, избрани на случаен принцип. Изводът е страшен – над 80% са дигитално незащитени и застрашени. Какво означава това?

 

За няколко минути експертите успяха да получат достъп до паролите за имейли и сайтове на клиентите на ресторантите и баровете, които използваха WiFi. Ако сте собственик на заведение или хотел и дигиталната сигурност на гостите не ви е първа грижа, не си мислете, че „дупките“ не ви засягат.

 

Ескпериментът в четиризвезден бизнес хотел в София протече повече от успешно за „хакерите“. За минути те успяха да влязат в мрежовия сървър и да получат достъп до документацията, архивите и електронната поща на целия хотел. За забавление откриха, че могат да компрометират системата за контрол на достъпа и камерите за видеонаблюдение.

 

В друг обект „хакерите“ влязоха в счетоводната книга на собственика, но като видяха колко е зле, му оставиха бакшиш, вместо да му откраднат данните.

 

„Целта на този експеримент е не да нанасяме вреди, а да обърнем внимание на собствениците колко незащитени са мрежите им и че това може да нанесе големи поражения на бизнеса им“, каза Ясен Танев. Той даде пример със случай от тази седмица, при който голям търговец с обекти в цялата страна е бил ударен от криптовирус.

 

Това е нов за България начин за кибер удари, но взима все повече жертви. В случая с търговеца виртуални бандити са криптирали сървърите, като са отрязали достъпа на фирмата до всичките й данни. Последвало искане на откуп в биткоини, който търговецът се съгласил да плати, за да не загуби бизнеса си.

 

„Този случай е най-добрата илюстрация на всичко, което се опитваме да обясним. Търговецът нямаше да пострада, ако беше направил няколко елементарни неща. Първото е да има бекъп на фирмените данни, което не струва нищо. И тогава атаката нямаше да му излезе толкова скъпо. България не е дигитален остров и не можем да продължаваме да живеем в заблуждението, че понеже сме много малки, никой не се интересува от нас, данните и парите ни“, коментира Танев.  

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed