28 Март 2024

Вие сте тук

Българите консумират най-много хляб в Европа

14.04.2015

България е най-големият потребител на хляб в Европа (95 килограма годишно на човек) и е на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни (87 на сто). Това показва проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI) за 2013 година и актуализирано през януари 2015 година по повод Международното изложение на хлебни и сладкарски изделия и свързаните с тях производства, което се откри в Мадрид и ще продължи до 16 април.


Според проучването, което включва 12 страни от ЕС плюс Турция, Русия и Украйна, средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно.


Единствено турците ядат повече хляб от българите - средно 104 килограма на човек за една година. Турция е и най-големият производител на хляб според това проучване 8,3 милиона тона през 2013 година, докато България е произвела 689 000 тона.
Най-малко хляб се яде във Великобритания - 32 килограма на човек на година.


България е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни (87%), следвана от Холандия (85 на сто) и Великобритания (80%).


В същото време по-ниско заплащане на работник за един час труд отколкото в България (2,55 евро) има само в Русия (2 евро) и в Украйна (1,5 евро). Най-добре платени са датските хлебари (35 евро на час).


В проучването е посочено, че ситуацията в хлебопекарния сектор в България се е стабилизирала със стабилизирането на цените на енергията и определянето на минимални цени. В същото време хлебопекарите са под натиска на търговските вериги в резултат на умножаващия се брой хипермаркети, които предлагат замразени хлебни продукти или полуфабрикати на много ниски цени.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed