25 Авг. 2019

Вие сте тук

Близо 400 проверки на заведения по празниците в Банско

08.01.2013

Засилен бе контролът в обектите за обществено хранене и търговия с храни по време на празниците, съобщиха от  Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ - Благоевград.  


Около 400  са проверките в заведения за обществено хранене и търговия на дребно, извършени от инспекторите за периода между 15 декември и 1 януари. Инспекциите са в изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за засилен контрол във връзка с религиозните, официалните празници и активния туристически сезон, поясниха от дирекцията.

 

В резултат на проверките в курортния град не са открити големи нарушения.  Съставени са три акта на обекти, където е констатирана липса на здравна и идентификационна маркировка и етикет на предлагани продукти. Издадени са и 13 предписания. При извършените проверки е констатирано задоволително санитарно-хигиенно състояние на обектите. Организацията на технологичния процес в по големите обекти е спазена, е оценката на проверяващите.

 

Изключение правят обектите от типа "механи". В някои от тях липсва достатъчно работно пространство за извършването на всички дейности при хигиенни условия, както и условия за прилагане на добрите търговски и хигиенни практики, информират още от Областната дирекция по безопасност на храните. В голяма част от обектите се водят пълни и точни записи по системите за самоконтрол с малки изключения, на които е обърнато внимание.
При извършените проверки не е констатирано предлагане на услугата "ол инклузив". Особено внимание е обърнато на традиционните за съответните празници храни, които потребителите консумират. Инспекторите стриктно са следили и за произхода, срока на годност и условията за съхранение на продуктите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed