24 Апр. 2024

Вие сте тук

Биохляб отличен на „Агра 2013“ като най-добрия български иновативен продукт

06.03.2013

Хлябът „Биомикс“ грабна специалната награда за нов български продукт в Конкурса за иновации, който бе организиран  в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2013“. Деловият форум продължава до 9 март в Международен панаир Пловдив.

 

Създателите на  хляба твърдят, че е полезен за здравословния начин на живот. Рецептата е разработена в Института по криобиология и хранителни технологии, включва смес от  ръжено, овесено и пшенично брашно и естествена млечно-кисела закваска, заменяща маята.

 

Призът бе връчен от председателя на Селскостопанската академия проф. д-р Петър Славейков и бизнесмена Георги Гергов на традиционната Вечер на изложителите на „Агра 2013“ в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. „Да поздравим победителите и да благодарим на организаторите в лицето на г-н Гергов за това прекрасно изложение. На него се развива сътрудничеството между бизнеса и науката, а това е пътят към успеха“, заяви проф. Славейков.

 

За първи път бяха връчени награди на Международен панаир Пловдив за най-мащабно участие в „Агра“. Сред българските производители на селскостопанска техника бе отличена компанията „Мадара“, а сред вносителите - „Тайтън машинъри“.

 

62 изделия си съперничеха в шестте раздела на Конкурса за иновации.  Председател на комисията от експерти бе заместник-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров.

 

Технология за отглеждане на черешови насаждения на Института по земеделие в Кюстендил зае първото място в раздел „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“. В областта на животновъдството най-значимо постижение се оказа модулно изграденото малко предприятие за преработка на мляко на пловдивската фирма „Блиц“.

 

Здравословен сорт домати  „Копнеж F1“, който е с подобрени  биологични показатели  заради по-голямото съдържание на антиоксиданта ликопен, взе приза в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“. Зеленчукът е селектиран в Института по зеленчукови култури „Марица“.

 

На снимката: Председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Петър Славейков (вдясно) и бизнесменът Георги Гергов връчват специалната награда за български иновативен продукт, която бе присъдена на Института по криобиология и хранителни продукти

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed