20 Апр. 2024

Вие сте тук

Банско в навечерието на сезона

The full content of this page is available to premium users only.

Въпреки декларираните от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма очаквания за около 5% ръст на туристи през зимния сезон, хотелиерите в Банско не са твърде оптимистично настроени.  

 

„Очакваме сезона с известно притеснение, като се има предвид икономическата  ситуация в съседна Гърция , каза пред THExpеrts председателката на Туристическа асоциация Банско и собственик на семеен хотел „Кралев двор“  Мариана Спасова. По данни на членовете на браншовата организация, основани на информация от основни пазари и ранни записвания, ще има лек спад на този пазар. Но в същото време през миналия сезон Банско се представи изключително добре, когато бяха проведени Световните ски купи и направиха добра реклама на България. „Имаме информация за ръст в записванията към България на британския пазар. Има нарастване на посещенията от Македония и Сърбия, така че в крайна сметка сезонът може да се окаже добър“, казва тя.

 

Ранните записвания за Нова Година вече са приключили и хотелите са пълни. Основните туристи за този период са от Русия, тъй като той съвпада с тяхната ваканция и традиционно до 10 януари болшинството туристи са руснаци.

   

Доста записвания има за следващия период от средата на януари и февруари, но трябва да се рекламира март и средата на април, когато сезонът е в пълната си сила, казва Мариана Спасова.

 

Има известен спад в записванията на български туристи, но те по традиция реагират в последния момент, макар че и при тях напоследък се наблюдава тенденция да планират почивките си доста по-рано.

 

 

Големите хотели

 

Представителите на висококатегорийни хотели в Банско очакват без притеснение предстоящия сезон, стана ясно след разговори на THExperts с хотелиери. Успехът или неуспехът на сезона ще зависи до голяма степен от досегашните усилия на хотелиерите и от това какъв продукт предлагат и какъв имидж са си изградили през годините.

 

Статията е част от съдържанието на бр.9-10 на THExperts и е достъпна само за абонати

Категории: 
ТуризъмВаканции

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed