30 Март 2020

Вие сте тук

Ароматна традиция

28.10.2014

Асоциацията на българските баристи ще разширят кафе-културата на посетителите на СИХРЕ

 

Търговията с кафе днес се нарежда на второ място в света, като по финансови обороти е след петролния бизнес. В нея работят над 20 милиона души, а с над 400 милиарда консумирани чаши всяка година кафето се превръща в най-популярната напитка в света.

 

В България насладата от кафето е традиция, която трудно може да бъде изместена от друга напитка. Българинът изпива средно около 17 хил. тона кафе годишно, което означава около 2.5 кг на глава от населението, включително бебетата и малките деца.

 

Докато консумацията на черната течност в страната продължава да се увеличава,  сериозен проблем продължава да е качеството на предлаганото кафе. Причината за тази трайна тенденция е липсата на кафе-култура, а оттук идва и лесният начин търговците да заблудят потребителите.

 

Майстори баристи от Асоциация на българските баристи ангажирани с разширяването на кафе-културата в България ще говорят за кафето и ще приготвят специални кафета от различни региони по време на специализираното изложение СИХРЕ от 5 до 8 ноември.

 

Отличителният вкус

 

„Едно кафе с кадифено усещане в устата, жива киселинност и вкус на млечен шоколад с нотка на сладко от френско грозде в послевкуса, моля“. Не, това не е фантазия, а вкусът на кафе от ферма Капим Бранко в Бразилия, собственост на фамилия Андраде от 1901 г. насам.

 

Освен от този сорт, майсторите баристи ще приготвят за посетителите на СИХРЕ и кафе със свежи цитрусови плодове във вкуса и открояващ се аромат на ябълки и печени ядки от ферма Ел Кашал. С продукция от само 250 кг годишно това  наистина лимитирано кафе притежава отличителен характер заради уникалния микроклимат и тероар на областта Санта Ана в западната част на Салвадор.

 

Следващото кафе в списъка на баристите идва от имение в Дота Вели в Коста Рика. Тази ферма се намира на 1750–1800 м над морското равнище и е засадена главно със сорта червен Катуаи. В аромата му се открива миризмата на тъмно кафява захар, мед и пралини. Тъмно изпечено, кафето има опушен аромат на ванилия, също като на ароматна дървесина. Във вкуса се долавят препечени ядки и захар, както и нюанси на млечен шоколад, праскова, кайсия и червено грозде. Финалът е дълъг и богат на ядки, с вкус на черен шоколад.

 

Традиция в изживяването

 

Минимум половин час е времетраенето за пиене на едно кафе в заведение в страната. За разлика от италианците българинът не обича напитката му да е къса, да е една-две глътки и да я пие на крак. Традицията е кафето да не се възприема като бърз и внезапен прилив на енергия, а като социално събитие. То трябва да дава възможност на хората да водят дълъг и задушевен разговор около напитката.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed