25 Апр. 2024

Вие сте тук

Албена изнася череши за чужди пазари

01.07.2015

Гостите на курорта „Албена“ могат да опитат череши, които се произвеждат в собствени градини. Ежедневно в заведенията на ваканционното селище се доставят прясно набрани плодове, съобщиха от комплекса.

 

Компнията-производител        Еко агро АД е най-големият производител на череши в Североизточна България. Тя е част от Албена груп и е ориентирана към производство, преработка, съхранение и реализация на растениевъдна и животинска продукция.

2015 е първата пълна плододаваща година на най-голямата черешова градина на фирмата, която се простира на площ от 540 дка в землището на село Карвуна. В нея се отглеждат череши от четири сорта - "Реджина", "Кордия", "Кармен" и "Лапинс". Еко Агро притежава общо три черешови градини, но тази край Карвуна е най-голямата. Всички сортове, които се отглеждат са средно късни и късни по отношение на зреенето. До  момента са прибрани общо 150 тона череши, като очакванията са за поне още толкова. Не е изключено тази година реколтата да стигне и до 500 тона висококачествени череши.

 

За пряка консумация в заведенията на комплекса са предназначени 10% от  произведените череши. Интерес към екологичната продукция на фирмата има и от множество търговци. Доброто качество на черешова реколта е оценено и от северната ни съседка. Вече са изнесени първите количества череши от градините на "Еко агро" за Румъния, поръчки пристигат и от други държави.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed