19 Апр. 2024

Вие сте тук

Азия е във фокуса на вниманието

The full content of this page is available to premium users only.

СТАТИЯТА Е ЧАСТ ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО НА БР.4/2013 г. НА THEXPERTS

 

Ако в близкото минало европейците бяха традиционно сред най-много пътуващите нации в света, нещата вече се променят. Центърът на изходящия туризъм постепенно се измества от Европа към Азия. А това означава, че в близките години най-перспективните изходящи туристически пазари ще са Китай, Индия и други държави от азиатския континент. Тази тенденция е валидна за цяла Европа, смята изпълнителният директор на Световната туристическа организация към ООН (UNWTO) Золтан Шомоги.

«Ние  прогнозираме, че центровете за привличане на туристи ще се изместят на изток. Днес Европа приема 51% от световния входящ туризъм, а Азия – 25%. Към 2030 г. делът на Европа ще намалее до 40%, а на Азия ще достигне 37% или с други думи те почти ще се изравнят.  Същото е характерно и за входящия туризъм. Китай, Индия и други азиатски държави се превръщат във все по-важни пазари, а към 2030 г. значението им ще нарасне още повече. Затова напомняме на всички туристически ведомства, че ако искат да привличат повече туристи, това ще са най-вече туристи от Азия.“

 По думите му туристическият пазар бързо се променя. Към 2030 г. ще се появят нови големи групи туристи. Населението застарява, нараства делът на пенсионерите, които се нуждаят от специални продукти. Друг важен сегмент е младежта. Това са хора, които ще харчат все повече средства за пътувания и почивка. Има още една голяма група – около 1,2 млрд души с ограничени физически възможности. Да им се предложи привлекателен продукт е голямо предизвикателство за всяка страна и всеки туроператор в бъдеще, смята той.

Според прогнози на  UNWTO 2013 година трябва да стане не по-малко успешна за световния международен туризъм от 2012 г., когато за пръв път в световната история броят на туристите надхвърли 1 млрд души. Очакванията са за ръст от 3-4% през тази година. Запазва се и прогнозата, че до 2030 г. броят на международните пътувания в световен мащаб ще достигне 1,8 млрд души, което означава 5 млн пътувания дневно. Ако хвърлим поглед в още по-далечното бъдеще, ще видим, че през 2050 г. ежедневно ще се извършват 25 млн пътувания на ден.

 

Хотелиерите са на ход 

 

ЗА ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ, ТРЯБВА ДА СТЕ АБОНАТ НА THEXPERTS

 

Категории: 
ТуризъмДестинации

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed