31 Май 2020

Вие сте тук

Започна Четвъртият конгрес на БСБСПА

26.09.2017

Приветствам усилията научастниците и гостите на Четвъртия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за популяризиране на балнеотуризма и оценявам високо приноса на организацията за насърчаване на иновациите и устойчивото развитие на българските СПА дестинации. Това написа в приветствен адрес към най-големия годишен форум в областта на балнео- и спа туризма министърът на туризма  Николина Ангелкова. По думите й добрите практики са сред най-важните предизвикателства за растеж на отрасъла. Същевременно те са изключително актуални както за институциите, така и за общините и бизнеса, тъй като медикъл и уелнес процедурите са сред най-търсените, модерни и новаторски услуги в сектора.

 

Балнео- и спа туризмът са сред най-иновативните видове туризъм, като делът му е 13% в Европа, посочи Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, цитирайки данни на ЕС. В България 11% от туристите избират именно този вид за своята почивка. Според заместник-министъра СПА туризмът и културният туризъм са във фокуса на рекламата и маркетинга на българския туризъм в чужбина.

 

До момента са сертифицирани общо 48 обекта съгласно Наредба 2 от 2016 г. , която определя минималните задължителни изисквания към отелите. От тях 12 са балнеологически, 34 са СПА и 2 - уелнес. Сертифицирането е доброволно, но само хотелите, преминали процедурата, могат да използват в името си "СПА", "Балнео" или "Уелнес", припомни заместник-министърът.

 

Според кмета на Кюстендил Петър Паунов – общината, домакин на форума, е необходимо приоритетно европейско финансиране за находищата за минерални води и за изграждане на водопроводната мрежа. Той предлага да се въведат ваучери, които ще позволят на потребителите да се възползват от възможностите за превенция на здравето и рехабилитация в СПА комплексите в страната.

 

 Около 20%  е ръстът в туризма в общинаКюстендил  през тази година.  По думите му се увеличават
заявките за ползване на минерална вода, включително  от къщи за гости.

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed