25 Авг. 2019

Вие сте тук

Забранява се ново строителство на Калиакра

21.07.2017

Съдебното дело на ЕК срещу България приключва със забрана за ново строителство на Калиакра, съобщиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


Министърът на околната среда и водите Нено Димов е постигнал най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по съдебното дело за изградените вятърни генератори в защитена зона "Калиакра". Той е запознал с тях кметовете на Шабла - Мариян Жечев, на Каварна - Нина Ставрева, и представителите на бизнеса. В резултат на преговорите с ЕК се е стигнало до решение да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона. Същевременно се изисква налагането на забрана за издаването на нови разрешения за всякакво строителство на територията.


До края на септември България трябва да гарантира, че вече съществуващата част от системата за ранно предупреждение за прелитащи птици е в действие и да предложи график за нейното доизграждане, така че да обхване всички оператори на генератори. До пълното изграждане на системата трябва да бъдат предвидени временни мерки за тези, които все още не са обхванати от нея. Това означава спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците.


Министър Димов ще издаде заповед за обявяване на зона "Комплекс Калиакра", в която да има забрани за извършване на строителство. Трябва да бъдат изменени заповедите за защита на птиците в зони "Калиакра", "Белите скали" и "Било", които да включат мерките, свързани със системата за ранно предупреждение и такива за опазване на видовете и местообитанията.


Предстои да бъде обявена защитена зона "Комплекс Калиакра", която се намира в землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик, с обща площ 483 362,770 дка, от които 437,272 кв. км морски пространства.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed