09 Юли 2020

Вие сте тук

За десет години българските туристи в Сърбия са се утроили

14.02.2018
Снимка: 
ПРИМ ЕКСПО

Над 400 хиляди сръбски туристи са посетили България през 2017 година, което е с 5,2% повече в сравнение с предходната. В същото време повече от 460 хиляди българи са били в съседна Сърбия, което поставя страната ни в първата десятка на най-важните туристически пазари за западната ни съседка. Ръстът е впечатляващ – с близо 60 000 души само по сравнение с 2016. А за последните десет години броят на българските туристи в Сърбия се е утроил. Това стана известно на презентация на Сърбия, която е страна-партньор на Международната туристическа борса Ваканция и СПА.

 

 Заместник-министърът на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия г-жа Рената Пинджо изрази задоволството си, че родината й поставя началото на нов етап в едно от най-престижните събития за професионалистите в областта на туризма и подчерта, че като страна-партньор Сърбия ще постави акцент в своето представяне на започналото днес в София туристическо изложение върху възможностите за планински отдих и СПА-почивки. Тя изрази и задоволството си от срещата на министрите на туризма от европейските държави, чийто домакин, в рамките на председателството на Съвета на ЕС, е България.

 

Министър Николина Ангелкова съобщи, че в най-скоро време предстои провеждането на поредица от двустранни срещи за формиране на единен балкански маршрут, с който държавите от региона да се представят съвместно на азиатските пазари. Тази инициатива ще бъде  част от проекта за обща пътна карта на Европа, която ще включва и обектите под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Единна платформа ще подпомогне усилията на туристическите компании за осигуряване на качествени услуги чрез  обезпечаване с висококвалифицирани кадри. Темата ще бъде в центъра на дискусията на международната конференция по проблемите на дигитализацията в туристическия сектор, която се открива утра в рамките на Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“. Със средствата на съвременните технологии общият европейски пазар на труда в сектора туризъм ще добие ново измерение и ще създаде условия за оптимално използване на капацитета на специалистите в туризма на територията на цяла Европа.

 

Изпълнителният директор на Националната туристическа организация на Сърбия г-жа Мария Лабович подчерта, че българските туристи са в топ 10 по посещения в нашата съседка и със задоволство сподели, че през последните години Сърбия е една от най-динамично развиващите се туристически дестинации в Европа. За изминалата година националната статистика отбелязва 17% ръст на туристите, посетили Сърбия, а броят реализирани нощувки е със 16% повече от предходната година.

 

В дните на туристическата борса в София, Националната организация по туризъм на Сърбия ще представи разнообразни оферти както за краткосрочни пътувания, така и за пълноценен отдих, а артистите от фолклорния ансамбъл „Свети Георги“ и специалните промоции на туроператирите  ще помогнат на посетителите да усетят типичното гостоприемство на нашите съседи.

 

За първи път най-престижното българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ прилага практика, популярна за големите международни туристически борси, да има официална страна-партньор, посочи г-жа Вихра Огнянова – управител на „Прим Експо“ и организатор на Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“. „Това е една специална възможност да бъде по-пълноценно представен туристическия потенциал на дадена дестинация и аз бих искала да благодаря на Националната туристическа организация на Република Сърбия за това, че ни помогнаха съвместно да реализираме този проект“.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed