Какво знаем за уискито? Високоалкохолна напитка със силен и наситен аромат и вкус. Любимо питие на Джеймс Бонд и на десетки популярни филмови герои. Пие се от актьори на екрана и в реалния живот, пие се от политици и държавни глави, но също и от простосмъртни.
Тайни от света на уискито разкриха световни експерти, които пристигнаха в България за първия уиски фестивал в София, който се проведе в началото на октомври.
„Щастлив съм, че най-сетне и в България се организира събитие, на което най-добрите дестилерии в света имат възможност да демонстрират своите шедьоври”, каза при откриването Робърт Хикс, скоч уиски консултант, трикратен носител на отличието Дестилатор на годината и мастър блендер в шотландската дестилерия Laphroaig. И организаторите, и гостите пожелаха фестът да се превърне в традиционно събитие.
Сред звездните гост-лектори бяха избрани имена от уиски индустрията, сред които мастър дистилъри и мастър блендери от едни от най-добрите дестилерии в света с вековни традиции в производството на уиски. Технолозите лично водеха майсторски класове пред аудитория от ценители, с които дегустираха вкусове от Ирландия, Шотландия, Америка и дори Япония.
По време на срещите си с любители и колекционери от България експертите представиха уникални бутилки, сред които ръчно изработено уиски от най-старата дестилерия в света Kilbeggan, 50-годишно уиски Highland park, реплика на най-голямата бутилка уиски в света The Famous Grouse и още много други.
Как се пие уиски? Най-общо казано, температурата му трябва да е 18-21°, защото именно при такава температура максимално се разкриват ароматът и мекият вкус на напитката. При по-ниска температура се губи ароматът, а при по-висока страда вкусът, защото тя става по-твърда и силна. Оттук нататък тръгват разликите, защото някои видове уиски трябва да се пият чисти, други – смесени с малко вода, трети се разкриват максимално, смесени в коктейли...
Точно детайлите и тънкостите бяха предмет на майсторските класове, проведени от уиски майсторите на Whiskey Fest Sofia 2012: Гордън Моушън, Дарил Халдан, Уейн Колинс, Джон Кешмън, Робърт Хикс и Трейси МакКафърти. В съзвездието на чуждестранни гости имаше и един българин – Пламен Петров.
С двама от тях THExperts разговаря за различните видове уиски, за тънкостите в предлагането, миксирането и сервирането им.
Гордън Моушън: Тайната е в бъчвата
Гордън Моушън работи в уиски индустрията от 1998 година, когато се присъединява към The Edrington Group като технолог по качеството на уискито.
Роден е в Единбург, завършил аспирантура в областите «Пивоварство и дестилиране» в Университета Heriot Watt, работил е в алкохолната индустрия през цялата си кариера.
Сега Гордън отговаря за екипа, осигуряващ качеството на всички марки уискита на Edrington. Пътува изключително много като посланик на марките, за да провежда обучения и семплинги на клиенти и любители на уиски. Той е ключов член на екипа, който се занимава с разработването на нови продукти и изиграва много важна роля в създаването на The Famous Grouse Malt и The Macallan Fine Oak - двете най-успешни марки в историята на Edrington.
Статията е част от съдържанието на бр.8/THExperts. За да я прочетете, трябва да сте абонат на изданието.