Гледаме филмче, в което симпатични малки теленца сучат мляко от специален агрегат за поене, играят си с топка и се радват на живота – цели осем месеца, след което... минават под ножа. Ако тази картина не ви превърне във вегетарианец, със сигурност ще е достатъчна, за да ви убеди в качествата на холандското телешко месо, смятано за най-доброто в Европа.
Качествената храна, грижовното гледане и лишеният от стрес живот прави месото на тези животни изключително качествено и вкусно.
Може би не по-малко важно е, че пътят на телешкия стек в чинията ви може да бъде проследен чак до фермата, в която е отгледано животното – нещо, което гарантира качеството и сигурността му за крайния клиент. Потребителите могат да получат информацията за произхода на телетата и за храната, с която са отгледани
Всичко това разказа и представи Хаймен Баумен, директор продажби в на „VanDriе Group”, доставчик номер едно на телешко месо в Европа. Компанията има разработена собствена система за безопасност и притежава сертификат за хуманно отношение към животните.
Известният холандски майстор - готвач Едгар Бурс представи разнообразни рецепти с телешко и демонстрира различни техники за приготвянето им пред петдесетина български готвачи от Българската асоциация на професионалните готвачи и Euro-Toques, ресторантьори, търговци и журналисти.
Той показа, че телешкото може да има различен вкус, приготвено по различен начин, но винаги е крехко и нежно. Освен скъпите стейкове и филета холандският шеф приготви и ястия, които са достъпни и за средностатистическия българин. Например „стейкът за студенти“, както на шега го наричат в Амстердам, е приготвен от добре почистено телешко сърце с плънка от пате с гъби, сметана и билки и изпечено на ниска температура. Предимството му е освен, че е евтин, Или пък мозък, който се пошира в червено вино. Според шефа дреболиите са недооценена суровина, от която могат да се приготвят и най-изискани ястия.
Едгар Бурс е сред водещите холандски шеф-готвачи, член на Euro-Toques – Холандия, радетел на движението за бавно готвене. Да бъде готвач е детската мечта на Едгар. Баща му е потомствен месар, но момчето предпочита готварската маса пред тезгяха. Бурс е специализирал готварство във Франция, а собствения си стил оформя през годините, в които е готвач на луксозни круизни кораби, през 80-те години е работил като шеф-готвач в Англия, а по-късно и в престижни ресторанти в Холандия. Участвал е в кулинарни проекти на известни холандски фирми, след които и авиокомпанията KLM, универсалните магазини HEMA и супермаркетите Albert Hijn. От 2007 има собствен кулинарен бизнес и често прави кулинарни демонстрации и готвене на живо в Холандия и в други страни. „Развълнуван съм отново да бъде в България и да представя на колегите си нови техники за приготвяне на телешко месо“, сподели Едгар Бурс, който беше и на първото издание на кулинарното събитие през 2013 и спечели много почитатели и приятели в България.