Триото Петър Петров, Никол Цветанова и Димо Димов от CultGourmet Catering ще представи България на Bocuse d’Or в Стокхолм, Швеция, през 2014 г. Това стана известно след оспорвана двудневна надпревара на три отбора, които се бориха за престижното задължение и чест да се състезават от името на страната ни на най-авторитетното кулинарно състезание в Европа. Те получиха със 700 точки и бяха класирани на първо място от журито.
633 т. и Веселин Калев с неговия отбор се класира на второ място.
586 т. и трето място отборът на Мартин Колев с треньор шеф Борис Петров.
Никол Цветанова, съвсем наскоро завършила Професионалната гимназия по туризъм в София, бе обявена за най-добрия помощник-готвач.
България ще участва за втори път в състезанието, известно като Кулинарните Оскари.
„Черешката на тортата“ нарекоха състезанието на годината топ-шефове, които оценяваха представянето на младите си колеги, които им отстъпват по възраст, но не и по майсторство.
Във втория ден на състезанието основната тема бе „телешко/говеждо филе“, итгепретирана с много фантазия от участниците, които в продължение на четири часа подготвяха композициите си. В 11,30 в кухнята влезе първият отбор, а точно в 12 ч - третият. Четири часа по-късно и трите бяха готови с менютата си, в които присъстваше задължително по един български традиционен продукт.
Последните седем минути преди появяването на първия отбор с менюто, основано на говеждо филе, публиката бе изпълнила пространството в зала 6 на Интер Експо Център София. Предстоеше финалният етап от състезанието, така че и участници, и публика, и жури, с нетърпение очакваха презентацията на трите отбора. Председателят на Българската асоциация на професионалните готвачи Андре Токев и неговият заместник Иван Манчев, макар че не бяха в журито, с вълнение очакваха какво ще представят финалистите - отбора, който има шанса да стане номер едно в света.
30 секунди, 20 секунди, 5,4 ,3 ... отброяваше водещият, и отбор номер 1 представи композицията си, като не закъсня нито секунда, въпреки че закъснение до 3 минути не се наказва според регламента на състезанието.
Веселин Канев от ресторант Кастел, неговият помощник Антонио Иванов и техният треньор Станислав Котев заложиха на
48 секунди преди крайния срок отбор „номер 2“ в състав кандидатМартин Колев отресторант El Toro Loco с помощник Валентин Тодоров итреньорБорис Петров също от ресторантEl Toro Locoпредстави менюто си:
Телешко бон филе, приготвено на 62 градуса, пълнено с млечен фарс от телешки мозък и панирано в кайзер смес
Гарнитури:
Пате/ - сукре/ от тиква с конфитирано пъдпъдъче яйце – тип „Панагюрски”;
Бонбон от мозък, паниран в прах от пастърма и орехи;
Конфитирани морков, лилав картоф и алабаш в clarified butter;
Сос-редукция от телешки кости подправени с пастърма и парфюм от трюфел.
Накрая отбор номер три – Петър Петров, помощник Никол Цветанова и треньор Димо Димов, и тримата от CultGourmet Catering, предложи на журито и публиката да оцени менюто си:
Външен вид на ястието, вкус, чистота на работно място бяха част от критериите, по които журито оценяваше работата им. Нито един детайл не убягна от вниманието им, докато избираха най-достойния кандидат, който ще представи България на най-престижното кулинарно състезание в Европа.
Трудна задача за журито, коментираха наблюдатели на състезанието още преди третият отбор да презентира менюто си. Според тях, макар че в първия ден ястията със сьомга бяха много впечатляващи, днес предложенията с телешко надминават всички очаквания. А желанието за съвършенство определи избора на най-добрия отбор.