14 февруари е един от най-натоварените дни в годината за всеки ресторант. Седмици предварително заведенията примамват с обещания за романтика и кулинарни шедьоври за предстоящия Свети Валентин. Много от тях предлагат усещане за усамотеност, маси за двама, декорирани специално за празника с цветя, свещи, сърца, балони и най-разнообразни атрибути, които могат да се асоциират с любовта.
Други просто канят да прекарате в тях една специална вечер, без обаче да са направили нещо тематично за нея, може би научени от опита, че клиентите се пресищат от толкова много сърца, глазури и перли.
Топ-готвачите в петзвездните хотели са впрегнали фантазията и уменията си, за да създадат менюта, които да са най-подходящи за празничния ден. Общото в тях са чашата пенливо вино, с която посрещат своите гости и изискаността, почерпена от френската кухня. Останалото е плод на личната им креативност и фантазия.
„Кемпински хотел Зографски“ кани на романтична вечеря в най-малкия ресторант в града. На гостите се предлагат две алтернативни менюта, между които никак не е лесно да се направи избор. Първото включва пушени патешки гърди със салата от билки в портвайн и манго, медальон от пъстърва върху ризото с лимонова трева, пълнени пилешки гърди със сос от шафран и маслини и ягодово парфе с бренди Сабайон, а второто - маринована сьомга с билков крем, салата от артишок и гъби с дресинг от череши и орехи, супа от раци с босилек, медальон от говеждо месо с червено вино и сос от трюфели, цикория и картофи, а за десерт - маскарпоне с плодове и шоколад.
„Романтика като на кино“ предлага на гостите си Гранд Хотел София. Освен на изисканите ястия тук наблягат и на цялостната атмосфера, която домакините ще създадат, прожектирайки любими романтични филми, гарнирани с емблематични ястия от киното. За празничния ден главният готвач Жоро Иванов е подготвил меню, което включва букет свежи салати с домашно маринована сьомга с червен хайвер и стрида с пикатна пяна и подправки; лазаня от скариди, броколи и спанак в морски сос с див лук, копър и босилек; комбинация от пъдпъдък с трюфел сос и пилешко филе „Дюк” с гъши дроб, гарнирани със зеленчуци на пара. Десертът е тарт „Татен“ с дюли, целувка с червени плодове и шоколадов мус.
В напълно преобразения наскоро ресторант на столичния Радисън Блухотел главният готвач Таня Пръвчанова ще изненада гостите с избор между две менюта. Като предястие салатата с бейби спанак, пъдпъдъчи яйца, чери домати, печени кедрови ядки и дресинг с Порто ще се конкурира с “Меланцане ала Пармиджиана” с телешко бонфиле. На везните ще бъдат поставени две основни ястия: опашка от морски дявол, увита в прошуто, лимонов сабайон и миди, полята със сос „Буйабез” и три вида руло (заешко, еленско и телешко), поднесени с манатарки и сос демиглас. За десерт ще бъде поднесена селекция от домашни шоколадови изкушения.
В менюто на „Феста София“ дори имената на ястията носят полъха на празника. Не просто предястие, а „Вкусът на любовта” предлага деликатния вкус на запечен камембер върху микс от салатки в кошничка от баничен чипс, поръсени със лънчогледово семе, орехи и лимонов дресинг. „Изкушение“ е името на специално селектирани ролца от главния готвач на ресторант Феста. Мариновано свинско филе, поднесено с карамелизирани моркови и картофени шайби с билки и облято с нежен трюфелов сос е кръстено „Окрилени от любовта“. А името на десерта е „Любовна наслада“.
"Любовта витае във въздуха", твърдят от най-младия софийски ресторант "Таланти". Млад е не защото е най-нов, а защото в екипа му са бъдещи звезди на кулинарията, които днес се обучават в Кулинарна академия HRC. Младите кулинари предлагат в менюто си пушена розова сьомга и салата с азиатски дресинг, пилешки ролца с цукини на грил, а за десерт - шоколадова панакота с плодова пяна.
Снимки: Гранд Хотел София