Произведено в Холандия сирене стана новия победител на световния конкурс в Медисън, САЩ, съобщи БНТ. Холандското сирене Вермеер успя да измести две швейцарски сирена от върха и стана новия световен шампион.
През последните три години швейцарските сирена твърдо оглавяваха класациите.
Сиренето-победител е нискомаслено, тип Гауда.. Има "приятен, гладък, чист вкус. То има добра плътност, която се усеща в устата", според определението на дегустатора Дан Конц, участник в журито.
Конкурсът, който се провежда на две години, привлича над 2000 участници от над 20 държави, всеки от които се стреми да спечели престижната титла. Журито оценява сирената в 82 категории за вкус, текстура, плътност и цвят. Първенецът във всяка категория продължава в полуфиналите, на които се избират 16 сирена за финала.
Тази година най-многобройни финалисти бяха американските и швейцарските производители. Седем бяха представителите от САЩ и 5 от Швейцария.
Експертите сравняват деликатесните сирена с вината. И те имат фини вариации на базата на района на произхода, годината на производство и използваните техники.