24 Ноем. 2024

Вие сте тук

Черноморската риба е безопасна за консумация

27.04.2012

Концентрацията на замърсители е по-ниска, отколкото в средиземноморската

 

Черноморската риба в българските териториални води няма опасна концентрация на тежки метали или устойчиви замърсители. Това показва изследване, извършено от катедрата по химия към Медицинския университет и Института по рибни ресурси във Варна.

Калкан, паламуд, кефал, заргана, също както цаца и сафрид са напълно безопасни, показва изследването, в което са включени общо 10 вида риби. Освен това са изследвани и мидите, като са взимани пробии от Варненския залив.

Данните показват, че концентрацията на тежки метали и пестициди в тях е в допустимите граници, като стойностите са доста по-ниски в сравнение със средиземноморските видове риба. Резултатите от изследването бяха представени от доц. Мона Станчева от катедрата по химия на работна среща с производители и риболовци от региона. Учените са анализирали безопасността на рибите като храна в продължение на 5 години, като са вземали проби по цялото Черноморие. 

Проектът е финансиран от Министерството на образованието.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed