На майската трапеза ще имаме зеленчуци родно производство, след като през изминалата седмица започна прибирането на реколтата от оранжерийни домати. Първите количества домати са произведени от оранжериите в градовете Петрич, Момчилград, Харманли и село Звъничево, област Пазарджик, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Доматите са с много добро качество, свежи, чисти, с месеста консистенция, което са констатирали инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци от Българската агенция по безопасност на храните. До момента са сертифицирани 226 тона домати.
Продължават проверките на производителите на оранжерийни краставици. До момента са сертифицирани 2308 тона краставици.
Проверките на качеството се извършват чрез вземане на средни проби и тяхното оценяване. Средната проба се взема произволно от контролираната партида в присъствието на производителя или негов представител и се счита за представителна за цялата партида.
Проверката на качеството се извършва чрез сравнение на показателите на взетата проба с изискванията за съответния продукт, включени в одобрените продуктови спецификации.
При проверката на качеството се проверяват външния вид на плодовете и зеленчуците, техния размер и еднородността на партидата, съгласно изискванията за качество.
Увеличава се броя на производителите на плодове и зеленчуци, които са подали заявления за подпомагане и участват в Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане.