03 Май 2024

Вие сте тук

SUSTOUR  ще представи на ITB нови инструменти за устойчиво развитие специално за туроператори

27.02.2023

 

Намаляване на използваната пластмаса за еднократна употреба по цялата верига на доставчици в туризма, специален калкулатор за изчисляване на въглеродния отпечатък от пътуванията и наръчник за "ваканция без замърсяване на природата с пластмаса" – това са само част от новите инструменти, които ще бъдат представени пред туроператори и турагенти по време на водещото туристическо изложение ITB в Берлин следващата седмица.

 

Те са   разработени специално за туроператори, които ще научат какви са целите и постиженията на проекта.

 

В рамките на изложението ще се съберат заедно туроператори и туристически агенти от цяла Европа, пред които ще бъдат демонстрирани инструментите, създадени специално за тях в рамките на проекта SUSTOUR. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) е една от 24-те национални асоциации, чиито членове работят по проекта.

 

Все повече туристи изразяват безпокойство във връзка с икономическото, социалното и екологичното развитие на туризма. Изключително важно е туроператорите  да отговорят на техните все по-нарастващи очаквания.

 

Целта на проекта SUSTOUR (2020 - 2023 гг.) е да подпомогне малките и средни туристически агенции да намерят своето място в света на устойчивото развитие и да им предложи ценни инструменти и обучения за подобряване на показателите на устойчивото развитие. 

 

Туроператорите и техните доставчици – хотелиери, ще получат набор от инструменти, които ще им позволят да намалят използването на пластмаса. Това са лесни за разбиране насоки и практични съвети как да преминем към по-устойчиви алтернативи на пластмасата за еднократна употреба.

Те включват:

  •  вариативни решения, свързани с намаляването на използването на пластмасата за различните предприятия; таблици за въздействието на различните алтернативи на пластмасата; стандартни оперативни процедури за поетапно въвеждане на по-устойчиви алтернативи на пластмасата и наръчници за "ваканция без замърсяване на природата с пластмаса".
  • Калкулатор за изчисляване на въглеродния отпечатък от пътуването: CARMACAL позволява на туроператорите да измерят пълния и подробен въглероден отпечатък на туристическите пакети. Той включва не само транспорта от/до туристическата дестинация, но също и настаняването, местния транспорт и други дейности. Новата, усъвършенствана версия а CARMACAL, е значително  по-лесна и удобна за работа.
  • Кодекси за добри практики в областта на туристическите дейности. Това е сборник със стандарти за устойчивост за различни туристически дейности, които туроператорите могат да споделят със своите доставчици. Съществуват общо 36 кодекса за дейности в атрактивен PDF формат.

***

SUSTOUR е проект на COSME, финансиран от ЕС, за по-нататъшно разработване и прилагане на инструменти и стандарти, които ще помогнат на туроператорите и туристическите агенти да подобрят своите резултати в областта на устойчивото развитие. Той също така предоставя бюджет за подкрепа на МСП в размер на 600 000 евро за въвеждане на широка схема за обучение и сертифициране на туроператори и туристически агенти. Проектът се управлява от консорциум от 7 организации и се подкрепя от 24 търговски асоциации в областта на туризма, сред които е и АБТТА.

 

Travelife за туроператори е международно призната схема за обучение, управление и сертифициране за устойчивост в туризма. Тя има за цел да предостави на компаниите реалистични цели за устойчивост, инструменти и решения за осъществяване на положителна промяна в рамките на техния бизнес и вериги за доставки.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed