18 Апр. 2024

Вие сте тук

Пътешествията с домашни любимци изискват познаване на регулацията

18.08.2017
Снимка: 
iStock

За много хора ваканцията не е ваканция, ако домашният им любимец не ги придружава. Независимо къде пътуват - дали в границите на Европа или другаде по света - хората трябва да са наясно с всякаква регулация, прилагана за животните, напомня ДПА.


Германското министерство на прехраната и земеделието е изготвило списък с някои от най-важните съвети при пътуване с любимци:

 

  • В Европейския съюз за пътуване с кучета, котки и полупитомни порове се изисква сертификат за домашен любимец. Той съдържа, наред с друга информация, регистрационния номер на животното и доказателство за ваксинация срещу бяс. Всеки сертифициран ветеринар може да издаде такъв документ.

 

  • Могат да бъдат взимани максимум пет животни на човек - кучета, котки, порчета. Забранява се смяна на собствениците по време на пътуването.

 

  • Извън ЕС правилата са много по-различни. Изисква се например животните да останат на каишка или да носят намордници. Собствениците нямат друг избор, освен да се информират точно за регулацията на дадена държава, преди да влязат в нея. Такава информация може да бъде получена от посолството на съответната страна, както и от туристическия й офис.

 

  • Преди да отидат на почивка, притежателите на домашни любимци трябва също да изяснят дали туристическата им застраховка важи и за придружаващите ги животинки.

 

 

Към тези съвети можем да добавим и още няколко, препоръчани от ветеринар:

 

  • Информирайте се предварително дали хотелът, в който искате да си направите резервация, приема домашни любимци. Това ще разберете от сайта на всеки хотел. Някои от тях са отделили специални стаи за гости, пристигащи с домашни животни, други изрично посочват, че не приемат такива. Във всички случаи престоят им в хотела няма да бъде безплатен, така че се информирайте предварително каква е таксата.

 

  • На много плажове не се допускат домашни любимци. Това ще можете да разберете от сайта на съответната дестинация или да се обърнете за съвет към туроператора, ако такъв организира пътуването ви.

 

  • Задължително носете за четириногите си приятели вода и храна, с която са свикнали.

 

  • Не ги оставяйте сами в автомобила дори и за кратко време. През лятото температурата в колата се вдига значително и животното може да прегрее и да получи топлинен удар. Дори да не е горещо, то може да се изплаши и да нанесе големи поражения на купето. Не го искате, нали?

 

  • Не карайте кучетата да се движат активно, ако слънчевото греене е силно. Бъдете два пъти по-внимателни с кучетата, които не са в първа младост.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed