09 Авг. 2022

Вие сте тук

Бирата като част от гурме културата

21.10.2017
Снимка: 
THExoerts

Международен бирен сомелиер ни съветва как да комбинираме пивото с храна

 

Каква храна се съчетава най-добре с бирата? Пържени картофки, наденички, джолан… Оказва се обаче, че освен с тези традиционни храни, подходящи най-вече за пъб или таверна, бирата успешно може да се съчетае с ястия от високата кухня и да бъде поднесена в петзвезден ресторант.  

 

Как хармонично да комбинираме бира и храна според специфичните характеристики на пивото съответните продукти и как да го съчетаваме с балансирания и здравословен начин на живот  показаха вчера на изискано събитие в Гранд хотел „София“ сомелиерът на бира Хавиер Галобарт и диетологът и експерт по здравословно хранене д-р Райна Стоянова.

Домакин на специалната гурме вечер беше Съюзът на пивоварите в България, а повод за нея е все по-силният интерес към кехлибарената напитка у нас и към модерната бирена култура. Инициативата е част от информационната кампания на СПБ, която тази година е под надслов „Бирата на фокус“.

 

Пристигнал специално от Испания, международният гуру на бирени дегустации предразположи гостите да се оставят изцяло на своите сетива  при  отпиването на бирата в прекрасна компания. Преплитането на вкус, интензитет, ароматни нотки, плътност и цвят създаде у гостите усещане за хармония и удоволствие от питието. Съчетаването на ястията с пиво беше постигнато на базата на близък привкус или търсен контраст, което даде възможност за неочаквано, но перфектно вкусово изживяване.

 

Сомелиерът, който е стратегически съветник на няколко световни компании за храни и напитки, обърна внимание на факта, че за разлика от други питиета, когато опитваме пиво, трябва да направим голяма глътка, за да усетим цялата вкусова палитра и да изпитаме удоволствието от нея. При светлата бира на преден план изпъква чистият хмелов и малцов аромат. За червените и тъмни пива, в чийто сезон навлизаме, характерна е карамелената или кафена нотка, която доминира, заради използваните специални тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати.

 

По време на вечерята бяха сервирани различни марки светло, пшенично, червено и тъмно пиво, съчетани със специалните предложения на шеф Жоро Иванов. Галобарт посъветва по-леките ястия да се допълват със свежия вкус на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, плътно и богато на нюанси пиво.

 

„Комбинирането на бира с храна е върховно удоволствие за всеки гастроном, но съчетанието на различните видове пиво с подходящо ястие не е толкова популярно. Изборът на съответстваща храна към стила бира допълва вкуса и може да ни разкрие неочаквани нюанси“, обясни и специалистът по хранене - д-р Р. Стоянова.

 

Диетологът сподели, че личното й предпочитание е пивото да се сервира в тънки стъклени чаши на столче, охладено до 4-6 градуса. Тя припомни, че от бирата не се пълнее, а прословутото “бирено коремче“ идва от прекомерна консумация и от мезетата, които често са мазни, пикантни меса и колбаси и фъстъчени ядки. Освен това в 100 мл. светло пиво има средно 45 калории, в тъмната бира около 48-52, вайс пивото съдържа 45,  червеното – 51 калории, а безалкохолното едва 18.

 

Д-р Стоянова допълни, че според редица изследвания пивото е богато на основни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното производство. Ето защо при умерена консумация всички те могат да допринесат за здравословен хранителен режим.

 

Резултатите от проучванията показват, че макар и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. По думите ѝ също така не е добре пивото да се консумира заедно с други алкохолни напитки, защото ускорява тяхното въздействие. 

 

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, цитира представително проучване на Международния репутационен институт, проведено в края на август тази година, според което 70% от българите, оценяват много високо пивото като продукт. А като негово най-голямо предимство посочват голямото разнообразие на вкусове и стилове бира, натуралността на напитката и значението й за социалния живот и общуване на хората.   

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed