29 Март 2024

Вие сте тук

„Зелени коридори“ и признаване на антигенните тестове иска туристическият бранш на Европа

25.02.2021

Признаване на антигенните тестове и въвеждане на „зелени коридори“ за ваксинираните – това са част от изискванията на 60 туристически организации на Стария континент. Те настояват да бъдат въведени единни правила за пътуване в Европа, което ще позволи да рестартира туризмът.

 

Европейският алианс на туристическия манифест, група от над 60 публични и частни туристически и туристически организации обяви днес поредица от съвместни препоръки за държавите-членки на ЕС за най-скорошно възобновяване пътуванията и туризма в Европа за Лято-2021 г.

 

Една от организациите  в алианса е ХОТРЕК ( Европейска асоциация на хотели, заведения, ресторанти и кафенета), чийто единствен пълноправен член от страна на България е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

 

В основата на препоръките е разработването на пътна карта на ЕС за безопасно възстановяване на пътуванията. Предвижда се тя да бъде гъвката и редовно да се актуализира.

 

Препоръките са публикувани в навечерието на две важни събития - видеоконференция на европейските лидери на 25-26 февруари и извънредна среща на министрите на туризма на 1 март. Препоръките призовават Работната група, ръководена от Комисията, да проследява напредъка и въздействието на текущите кампании за ваксинация, както и мерки за смекчаване като тестване и карантина.

Целта е Европа да си възвърне ролята на водеща и безопасна туристическа дестинация в света, се посочва в документа.

 

Според авторите му няма време за губене и трябва да се предприемат спешни мерки за летния сезон.

 

Основните препоръки включват следните действия:

  • Възстановяване на свободното движение
  • Подобряване на координацията между отделните държави по отношение на изискванията за пътуване и осигуряване на предвидимост както за пътуващите, така и за туристическия бизнес и работещите в него.
  • Осигуряване на достъпни тестове и достатъчен капацитет за изследване, както и взаимно признаване на тестовете между държавите-членки. Спешно признаване на антигенните и други бързи тестове.
  • Приемане на единен електронен здравен сертификат, който да позволява бърза проверка дали пътниците са ваксинирани или са с отрицателен тест, което ще ускори преминаването на границите. Дори когато стане по-достъпна, имунизацията не трябва да е задължително условие за преминаване на граници. В същото време ваксинираните пътници и хората с доказан имунитет трябва да бъдат освободени от забрани и ограничения за влизане, тестване и карантина.
  • Координирано възобновяване на туристическите дейности. След като здравната ситуация го позволява, е от решаващо значение да се рестартират туристическите и развлекателните дейности, заедно с възстановяването на свободата на движение за гражданите на ЕС.
Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed