29 Март 2024

Вие сте тук

XIII-ти международен панаир на народните занаяти ще се състои от 4 до 6 септември

31.08.2015

Над сто майстори от 11 държави ще участват в Тринадесетото издание на Международния панаир на народните занаяти, което ще се състои от 4-ти до 6-ти септември 2015 г., съобщиха от Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”.

 

Той ще е посветен на Европейските дни на наследството и ще се проведе под патронажа на Председателя на народното събрание на Република България, госпожа Цецка Цачева. Негови организатори са Министерство на културата, Община Габрово и АЕК „Етър“, уточниха от комплекса.

 

В панаира ще се включат 75 майстори от България и 30 от Япония, Южна Корея, Беларус, Азърбайджан, Румъния, Русия, Шотландия, Украйна, Италия и Сирия.

 

По време на панаира е заключителният етап от майсторската надпревара, която през тази година е в занаята "Дърворезбарство". Победителят получава голямата награда "Сребърна хлопка" и право на изложба-базар в музея.

 

През 2015 г. за първи път по време на панаира АЕК "Етър" и Музикална компания "Родолюбие" организират Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти. Жури  от солисти от Оркестър за народна музика на Българското национално радио ще определи най-добрия инструмент в пет категории (гайда, кавал, тамбура, тъпан и гъдулка).

 

Съпътстващо събитие на Панаира е XI-таМеждународна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще", в която ще вземат участие 37 специалисти от страната и чужбина

 

В дните на панаира гостите на музея ще могат да се насладят на богата фоклорна програма с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, ансамбъл "Тракия", група "Вакали", както и на спектакъла "Фолклорна магия" на Държавен куклен театър, гр. Стара Загора и др.

 

Спонсори на XIII-тия Международен панаир на народните занаяти са "Загорка" АД и Технически хипермаркет "Багира". Основни медийни партньори са: БНТ, БНТ Детска Евровизия, БНР, Информационна и радиоверига "Фокус", вестник "24 часа", АРЕНА Медиа, списание THEXPERTS /Travel & Hospitality Experts/, вестник "100 вести", Култура ON AIR, Радио "Бумеранг", Радио Габрово, Дарик радио и Дарик нюз.

 

Панаирът се провежда и с медийната подкрепа на Радио N-Joy, БНР Стара Загора, БНР Шумен, Национална телевизия СКАТ, Телевизия Стара Загора, Списание "Зона БГ", Зетра ТВ, вестник "Хасковска Марица", Марица Пловдив.

         

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed