28 Март 2024

Вие сте тук

Wizz Air въвежда такса за ръчен багаж

08.10.2012

От 24 октомври нискотарифната авиокомпания Wizz Air въвежда такса в размер на 20 лв или 10 евро за ръчен багаж, става ясно от сайта на авиокомпанията.

Според новите  правила пътниците ще могат да превозват безплатно само багаж с размери 42x32x25 см или по-малък, който може да се побере под седалката. Ако багажът надвишава тези размери, но не надхвърля   56 x 45 x 25 см, пътниците могат да го вземат в кабината срещу 20 лв.

 

Авиокомпанията мотивира промяната с желанието да насърчи пътниците да носят по-малък багаж на борда и качването на борда да става по-бързо и по-гладко.

 

Самите пътници обаче не са във възторг от новата придобивка. Според проучване на популярния британски сайт Skyscanner 88% от тях по-скоро биха предпочели алтернативна авиокомпания, отколкото да платят новата такса.

 

Wizz Air  е първата европейска авиокомпания, която въвежда такса за ръчен багаж. Тази практика обаче вече е възприета от някои бюджетни авиопревозвачи в Северна Америка като Spirit Airlines и Allegiant Air. Миналата седмица Spirit обяви, че ще увеличи таксата за ръчен багаж и тя ще варира между $35 (£22)  $100 на човек, като таксата е най-висока, когато се плаща при качването на борда на самолета, а най-ниска – при заплащане онлайн.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed