29 Март 2024

Вие сте тук

Венеция чества 1600-годишнината си без празненства и туристи

26.03.2021

Венеция отбеляза 1600-годишнина от създаването на града на 25 март. Градът, който обикновено посреща над 20 млн туристи, посрещна големия юбилей без мащабни тържества и без туристи.

 

Жителите могат да излязат навън само ако имат причина – да отидат на работа, да напазаруват, да отидат на лекар. Разходките са забранени, баровете, кафенетата и ресторантите са затворени. Работи системата take away, но жителите на града не могат да си купят кафе и да го изпият някъде на открито.

 

От десет вечерта до пет сутринта има комендантски час, в който не е разрешено да се излиза навън. Мярката ще е валидна поне до католическия Великден.  Хотелите са празни, изключение правят хора, пристигнали по бизнес причини.

 

Не е разрешено пребиваването навън без маска. Ако някому му хрумне, веднага съседи или минувачи ще ти направят забележка. Единствено при джогинг маската може да се спусне върху брадичката. Други изключения няма.

 

На железопътната гара Санта Лучия полицаи проверяват дали пътниците разполагат с документ, в който да е посочена причината за пътуването. Освен нея в сертификата трябва да има лични данни за пътника и неговият адрес.

 

Въпреки безпрецедентните мерки за сигурност Венеция все пак отбеляза големия праник. В базиликата Сан Марко бе отслужена празнична литургия. За да се избегне струпването на хора, службата е  излъчена по телевизията и във Фейсбук.

 

Точно в 16 ч всички храмове на Венеция отбелязаха празника със звън на камбани. А телевизия Rai 2 в специално предаване разказа за богатата история и култура на града.

 

Прочутият мост Риалто е празнично осветен специално за юбилея. Жалко, че повечето хора могат да го видят само на снимка или в интернет.

 

 

.
 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed