09 Авг. 2022

Вие сте тук

Туризмът ще бъде включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България

15.06.2021
Снимка: 
Министерство на туризма

 

240 млн лв може да получи туризмът за енергийна ефективност

 

 

Туризмът и в частност здравният туризъм ще бъде включен  в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Това съобщи министърът на туризма Стела Балтова по време на кръгла маса, посветена на плана. Форумът се проведе в Бургас и е организиран от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

 

Въпреки че отрасълът не беше включен в плана на обща стойност 6,3 млрд лв, сега той ще бъде добавен  като инструмент за подобряване на здравния статус на населението, както и за подпомагане на възстановяването на сектора от ковид-кризата.

 

Министър Балтова увери участниците, че средствата няма да бъдат изгубени, въпреки че България пропусна възможността да кандидатства в срок. Амбицията на кабинета е Планът да бъде внесен до края юли и в началото на октомври да има първи постъпления към бизнеса, посочи министърът. Тя призова туристическия сектор към активна работа,  в това число с институциите и общините.

 

България започва работа по плана през лятото на 2020 година, без да включи сектор туризъм в рамката на плана за възстановяване и устойчивост.

 

Когато планът е представен в първия си вариант през ноември 2020г, министерство на туризма сформира работна група за подготовка на предложения за прилагане на финансовия инструмент „Next Generation EU”, която така и не заработва. На 08.02.2021 е сформирана друга работна група за изготвяне на „Визия за дигитална трансформация в туризма“, която изработва предложение.

 

В края на май Министерството на туризма е подготвило и внесло чрез МРРБ писмо и апликационна форма с искането този компонент да бъде допълнен и разширен с конкретни параметри за реализиране на мерките за енергийна ефективност на местата за настаняване и конкретен бюджет от 240 млн. лв.

 

Предвидено е секторът да получи подкрепа и в рамките на Стълб 1 “Иновативна България”; Компонент „Интелигентна индустрия”;  Инвестиция 2: Програма за икономическа трансформация.

 

Програмата предвижда предоставяне на целева подкрепа на българските малки и средни предприятия в основните проблемни области, които забавят трансформацията към цифрова, зелена и ресурсно ефективна икономика.

 

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основен елемент на NextGenerationEU с бюджет от 672,5 млрд. евро за заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите на държавите от ЕС. Целта е да се смекчат икономическите и социалните последици от пандемията от коронавирус и да се повишат устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на европейските икономики и общества за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход. Държавите от ЕС работят по своите планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до средствата в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed