29 Март 2024

Вие сте тук

Световният туристическият сектор се събра в Мадрид

23.01.2019

Нараснал брой туристи, но и много неразрешени проблеми съпътстват форума

 

Международното туристическо изложение в Мадрид ФИТУР (FITUR) се откри днес с участието на професионалисти от целия свят в сектор, който е в растеж, но и започва да понася различни отрицателни последици, предаде Франс прес.


39-ото издание на ФИТУР (23-27 януари), един от основните туристически салони в света, се очаква да подобри всички рекорди за наплив на посетители, според организатора на изложението Ифема (Ifema): 886 изложители, около 10 000 компании, които ще участват и над 250 000 посетители.


Тези цифри съответстват на данните за туризма в световен план, които също подобриха нов рекорд през 2018 година с 1,4 милиарда международни туристи, 6 процента повече спрямо предходната година, според Световната туристическа организация (СТО) на ООН.
В прогнозите си от началото на десетилетието СТО не предвиждаше обаче да достигне това ниво преди 2020 година. Освен това тя би могла да преразгледа към повишение прогнозите си за 2030, според които се очакват 1,8 милиарда туристи, обяви в понеделник генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили.


Този напредък в сектора, който осигурява 10 процента от световния брутен вътрешен продукт и нараства по-бързо от цялата икономика, се придружава от няколко години на спорове в ключови дестинации - претъпкани градове и туристически обекти, на които туристите са нанесли големи щети като в Барселона в Испания и Венеция в Италия.


Секторът възнамерява да отговори на тези тревоги. ФИТУР организира също така няколко конференции по темата и създаде обсерватория за устойчив туризъм. В светлината на прожекторите бяха създадени инициативи за "отговорен туризъм" като група португалски села, които организират културни събития извън сезона, за да избегнат струпването на прекалено много хора по едно и също време.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed