20 Апр. 2024

Вие сте тук

SUSTOUR  ще представи на ITB нови инструменти за устойчиво развитие специално за туроператори

27.02.2023

 

Намаляване на използваната пластмаса за еднократна употреба по цялата верига на доставчици в туризма, специален калкулатор за изчисляване на въглеродния отпечатък от пътуванията и наръчник за "ваканция без замърсяване на природата с пластмаса" – това са само част от новите инструменти, които ще бъдат представени пред туроператори и турагенти по време на водещото туристическо изложение ITB в Берлин следващата седмица.

 

Те са   разработени специално за туроператори, които ще научат какви са целите и постиженията на проекта.

 

В рамките на изложението ще се съберат заедно туроператори и туристически агенти от цяла Европа, пред които ще бъдат демонстрирани инструментите, създадени специално за тях в рамките на проекта SUSTOUR. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) е една от 24-те национални асоциации, чиито членове работят по проекта.

 

Все повече туристи изразяват безпокойство във връзка с икономическото, социалното и екологичното развитие на туризма. Изключително важно е туроператорите  да отговорят на техните все по-нарастващи очаквания.

 

Целта на проекта SUSTOUR (2020 - 2023 гг.) е да подпомогне малките и средни туристически агенции да намерят своето място в света на устойчивото развитие и да им предложи ценни инструменти и обучения за подобряване на показателите на устойчивото развитие. 

 

Туроператорите и техните доставчици – хотелиери, ще получат набор от инструменти, които ще им позволят да намалят използването на пластмаса. Това са лесни за разбиране насоки и практични съвети как да преминем към по-устойчиви алтернативи на пластмасата за еднократна употреба.

Те включват:

  •  вариативни решения, свързани с намаляването на използването на пластмасата за различните предприятия; таблици за въздействието на различните алтернативи на пластмасата; стандартни оперативни процедури за поетапно въвеждане на по-устойчиви алтернативи на пластмасата и наръчници за "ваканция без замърсяване на природата с пластмаса".
  • Калкулатор за изчисляване на въглеродния отпечатък от пътуването: CARMACAL позволява на туроператорите да измерят пълния и подробен въглероден отпечатък на туристическите пакети. Той включва не само транспорта от/до туристическата дестинация, но също и настаняването, местния транспорт и други дейности. Новата, усъвършенствана версия а CARMACAL, е значително  по-лесна и удобна за работа.
  • Кодекси за добри практики в областта на туристическите дейности. Това е сборник със стандарти за устойчивост за различни туристически дейности, които туроператорите могат да споделят със своите доставчици. Съществуват общо 36 кодекса за дейности в атрактивен PDF формат.

***

SUSTOUR е проект на COSME, финансиран от ЕС, за по-нататъшно разработване и прилагане на инструменти и стандарти, които ще помогнат на туроператорите и туристическите агенти да подобрят своите резултати в областта на устойчивото развитие. Той също така предоставя бюджет за подкрепа на МСП в размер на 600 000 евро за въвеждане на широка схема за обучение и сертифициране на туроператори и туристически агенти. Проектът се управлява от консорциум от 7 организации и се подкрепя от 24 търговски асоциации в областта на туризма, сред които е и АБТТА.

 

Travelife за туроператори е международно призната схема за обучение, управление и сертифициране за устойчивост в туризма. Тя има за цел да предостави на компаниите реалистични цели за устойчивост, инструменти и решения за осъществяване на положителна промяна в рамките на техния бизнес и вериги за доставки.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed