24 Юли 2024

Вие сте тук

SOFie - първият роботизиран асистент за почистване на летище София

08.12.2022
Снимка: 
Летище София

Първият роботизиран асистент за почистване, наречен SOFie, започна работа на летище София, съобщиха от аеропорта. Тя идва по линия на Dr. Sasse - компанията, която отговаря за почистването на летището от март 2022 г. SOFie пристига от Сингапур и е най-новият член на международното семейство на „СОФ Кънект“. Механичното създание, снабдено с най-съвременните технологични и оперативни възможности, вече може да бъде видяно в зоните на Терминал 2 където внимателно извършва своята дейност сред пътниците и техния багаж търпеливо изчакващи времето до своята мечтана коледна ваканция.

 

Роботът съвместява най-новите тенденции в електрониката и роботостроенето, оборудван е с множество сензори, които му позволяват да изпълнява задълженията си по почистване. SOFie има капацитет за 5-часова смяна с едно зареждане на батерията или за час почиства пространство от 1 450 м2. Нейната производителност се отличава с висока аспирационна мощност и с ниска консумация на вода, което е постигнато чрез внедряване на най-новите технологични решения и отговаря на политиката за устойчивост, заложена в програмата на „СОФ Кънект“.

„Много сме горди, че сме първата компания, която в партньорство със „СОФ Кънект“ въвежда роботиката на българско летище“, заяви Бени Вундерлих, управляващ директор на Sasse Group, по повод представянето на SOFie. По думите му тази концепция за роботизация вече е внедрена на почти всички летища, обслужвани от Sasse Group. Идеята е не само да се промотират иновациите, но и да се отговори на  предизвикателствата, свързани с набирането на персонал в резултат от пандемията. Той уточнява, че един почистващ робот не може да замени изцяло добрия персонал, но може да помогне за компенсиране на недостига на работна ръка и за повишаване на хигиенните стандарти на летището“.

SOFie е не само ефективен помощник, но и магнит за пътниците, които вече се снимат с нея“, коментира Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на летище София.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed