24 Апр. 2024

Вие сте тук

Shangri La ще е хотелът в най-високата сграда в Европа

21.04.2011

Хотелската верига Shangri La вече е купила 19 етажа в сградата, която ще е най-висока в Европа. Това е проектираната в Лондон сграда, наречена Shard of Glass /стъклена мозайка/.

Хотелът ще заема от 34 до 52-ия етаж в сградата, която ще има общо 87 етажа. Тя ще се издига на височина 310 метра и ще е най-високата в Европейския съюз.

Автор на проекта е италианският архитект Ренцо Пиано. Преди да започне работа, той изчел пътеписите на италианския художник Каналето, който през 18 век писал, че над града се извисяват само върховете на катедралите.

Още през 2010 г. е завършен бетонният стожер, който ще бъде облицован със стъклени панели. Очаква се строителството да приключи през 2012 г., а общата площ на сградата ще възлезе на 56 хил. кв.м.

На първите 28 етажа ще са разположени офиси, още 12 етажа ще са жилищни, ще има и няколко заведения. Етажите от 68 до 72 ще се превърнат в наблюдателна площадка на небостъргача, откъдето желаещите ще могат да се любуват на британската столица.

Изискванията за авиационна безопасност не позволяват изграждане на сгради над 310 метра в Лондон, затова сградата ще е едва на 45-то място по височина в света, но първа в Европа. Впрочем, тя ще запази лидерската си позиция си едва до 2016 г., когато в Париж ще бъде завършен «Hermitage Plaza» с височина 323 м.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed