19 Апр. 2024

Вие сте тук

RATA-News обвини българския туристически бизнес в корупция

01.11.2011

                                 Bulgaria Air сключва договори директно с руснаците

Авиакомпания «Bulgaria Air» занапред ще сключва договори с руските туроператори без посредник. Такава договорка е постигната в края на миналата седмица в Геленджик в рамките на руско-българската двустранна комисия, в която от руска страна участва ръководителят на Ростуризм Александр Радков, а от българска заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Иво Маринов, пише RATA-News в публикация за срещата, озаглавена „Bulgaria Air ще работи с руските туроператори без посредник, а корупцията в българския туристически бизнес продължава да процъфтява“.

Изданието припомня, че досега руските туроператори трябваше да резервират самолетните превози до популярни туристически курорти в България предимно с посредничеството на «Алма Тур Флай» - фирма, афилиирана със скандално известния, по израза на авторите на публикацията, туроператор «Алма Тур». Сега тази схема се променя и точно този положителен момент отбелязват участниците на туристическия бизнес в Русия, пише изданието. «Действително, благодарение на постигнатата договорка занапред от схемата за контрактинг на превоза изпада прекупвачът, а договорите за превозите ще се сключват директно между авиакомпания «Bulgaria Air» и руските туроператори», - посочва пред RATA-News Ана Филатовская, заместник-директор, отговарящ за работата с агенциите на туроператора «ICS».

Впрочем, изданието на Руската туристическа индустрия пише, че новата схема на работа няма да реши основните проблеми на българския туристически бизнес. Причината е, че в Русия услугите на фалиралия прекупвач активно се натрапваха на туроператорите както от самия мениджмънт на «Bulgaria Air», так и от българските туристически чиновници. «Наличието на директни договори с с превозвача «Bulgaria Air» няма да реши основния проблем – проблема, свързан с корумпирането на българския туристически пазар и властите, които го прикриват. Въпросът за контрактинга е частен въпрос, а българите трябва да променят цялостната система за управление на туристическия отрасъл, посочва Алексей Маркелов, заместник-директор на туроператора «Балкан Экспресс».

Изданието припомня скандала през септември, когато „България ер“ отказа да превози руски туристи с мотива, че «Алма Тур Флай» дължи на националния превозвач около 3.5 млн евро. Изданието обвинява и руските чиновници, които „не са намерили действащи механизми за въздействие върху българската страна“. Нещо повече, в момента не се вижда напредък и по отношение на компенсирането на руските туроператори, които са понесли загуби във връзка със заплащането на полетите, с които туристите са били върнати в родината си. Въпросът се решава, со съдейки по цялата сложност на създалата се ситуация, връщането на средствата няма да стане скоро, пише изданието, цитирайки Ана Филатовская.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed