02 Май 2024

Вие сте тук

RATA news: "България не може да се справи с България ер. Русия, впрочем, също"

13.09.2011

"България не може да се справи с България ер. Русия, впрочем, също" - под това заглавие изданието на Руската туристическа индустрия RATA news публикува обширен материал по повод с блокираните в България руски туристи след конфликта между български туроператор и авиопревозвач.

"Невероятно: част от руските туристи, които трябваше да излетят от Варна и Бургас на 9 септември, са все още в България. И нито българските, нито руските власти не могат да накарат авиокомпания Bulgaria Air да изпълни ангажиментите си пред пътниците, които са си платили превоза.

Невероятно е и друго: ако не броим Ростуризъм, чийто представител излетя по спешност за България на 10 септември, нито едно от руските ведомства до момента не е направило изявление по повод безпрецедентното нарушаване на правата на руските граждани. Не знаем какво правят Министерството на транспорта и Росавиация, за да вкара в пътя разпасалия се български авиопревозвач. Не знаем и дали Министерството на спорта и туризма и външно министерство се опитват да повлияят върху ситуацията", се посочва в публикацията.

В статията се припомня, че финландската страна е изпратила специален самолет, за да прибере от Бургас финландските туристи, които също бяха блокирани от инцидента.

Отбелязва се и, че вчера в руската столица е пристигнал заместник-министър Камен Кичев, който заявил, че българското Управление за гражданско въздухоплаване ще издаде разрешение на всяка руска авиокомпания, която изрази желание да извърши превоза на руските туристи. „Съдейки по всичко, Росавиация не е намерила такъв превозвач“, коментира изданието и веднага отправя въпрос и към българската страна, питайки дали не България би трябвало да намери авиокомпания и да плати услугите й, за да измие целия този позор?

RATA news посочва, че цялата отговорност – включително и финансова, е поета от туроператорите. В материала подробно се проследяват действията на руските туроператори за решаване на кризата. В същото време се отбелязва, че собствениците на български хотели предлагат на пострадалите от конфликта да почиват безплатно през юни 2012 г. Как ще се осъществи това практически, засега не е ясно, но поне се вижда, че курортите се опитват с такава мярка да измият позора, който се стовари върху България по вина на националния превозвач.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed