29 Март 2024

Вие сте тук

Работещите в туризма - приоритет за ваксиниране в Хърватия

09.04.2021

Ваксинирането на работещите в туристическия бранш в Хърватия ще започне в средата на април, съобщи БТА, позовавайки се на местни източници. Приоритет ще бъде даден на служителите в хотелите и къмпингите, както и на осигуряващите настаняване в частни квартири и работещите в барове и ресторанти. Те ще бъдат последвани от административните служители в този сектор, съобщава хърватският вестник "Ютарни лист".


На среща, проведена в правителството вчера, бе договорено, че след като бъдат ваксинирани хората над 65 години и хронично болните, туристическите работници са абсолютен приоритет в третата фаза на ваксинацията, за да може страната да има туристически сезон.


Министърът на туризма и спорта Николина Бърняц заяви, че около 68 000 души, работещи в различни сектори на туристическата индустрия, трябва да бъдат ваксинирани, като в тази цифра не се включват сезонните работници.


Правителството заяви, че служителите в някои служби за спешно реагиране вече са ваксинирани като служителите на армията, полицията, хърватската планинска спасителна служба.


След като бъдат ваксинирани туристическите работници, от 1 май ще бъде направен план за действие за ваксинацията на други групи от населението. Следващата фаза ще включва служители в образованието, полицаи, моряци, затворници, охранители в затвори, мигранти, продавачи, работници в производството и други.


Предлага се също репортерите да бъдат ваксинирани, особено тези, които работят на терен и са в близък контакт с други хора.
Планът ще може да бъде изъпълнен само ако хората искат да се ваксинират, особено след развитията с ваксината на АстраЗенека, от която Хърватия е поръчала най-много дози, отбелязва "Ютарни лист".

 

Преди около седмица Хърватия обяви, че ще няма да има рестрикции за туристи, които пристигат с тест за коронавирус, както и за всички ваксинирани, включително с руската ваксина Спутник V.

 

Според последни данни в Хърватия все още има висока степен заболеваемост, макар и значително по-ниска от други държави в Западна и Източна Европа - за последните две седмици те са 551.36 на сто хиляди души население, по данни от 08.04.2021. (https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea).

 

Кипър, държава, която проявява огромно желание да посреща чуждестранни туристи, в момента има 618 заболели на 100 хил. или не много по-малко, отколкото в България - 713.

 

За Гърция данните също не са особено обнадеждаващи - 367 души, докато в Испания положението изглежда значително по-добре със 174 заболели. 

 

Докато нивата на заболелите в Чехия, Естония и България леко спадат през последните две седмици, значително е покачването в Полша - 989 души и Франция - 802.

 

Най-безопасно по отношение на ковид-вируса в момента изглежда Португалия - с едва 58 заболели.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed