28 Март 2024

Вие сте тук

Президентът на ХОТРЕК в подкрепа на българските хотелиери

28.04.2021

Финансова подкрепа за хотелиерският сектор в България, инвестиране в обучение на кадри,  включване на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост, и удължаване на намалението на ставка от 9% ДДС за туризма след края на 2021 г. Такива препоръки за спасяване и оздравяване на сектора отправи президентът на ХОТРЕК ( Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета) Йенс Цимер Кристенсен  в писмо до премиера Бойко Борисов и управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев.  Това съобщиха от БХРА, където е получено копие от писмото.

 

Призивът е в отговор на писмо на БХРА до ХОТРЕК с искане за подкрепа за браншовата организация, която е единствен пълноправен член за България на европейската организация, обединяваща 44 асоциации от 33 държави.

 

Според президента на ХОТРЕК непосредствената перспектива за хотелиерския бизнес в България, както и в останалата част на Европа, е мрачна. Той оценява като „изключително слабо вероятно“ приходите на сектора да се върнат към нормалните си стойности веднага след постепенната отмяна на ограничителните мерки. По-голяма част от бизнеса ще се бори да свърже двата края и да оцелее през следващите месеци, ако не и години“, се казва в писмото.  

 

Кристенсен акцентира върху необходимостта да се запази като постоянна мярка намаляването на ставката за ДДС на 9 на сто за настаняване, хранене и развлекателни дейности и след края на 2021 г.

 

В писмото си президентът на ХОТРЕК подчертава притеснението си от факта, че много компании са пред риск от фалит заради дългове. Затова от европейската асоциация призовават националните власти към диалог с финансовите посредници на национално и европейско равнище, за да оценят своите съществуващи инструменти.

 

От ХОТРЕК предлагат  и практически решения за спасяване на сектора:

– Преструктуриране на взетите досега банкови заеми с нов 5-годишен период, през който представителите на бизнеса да обслужват кредитите според възможностите си. По този начин бизнесът ще може да продължи своята дейност, да защити разкрити работни места, а ще се насърчат и инвестициите, подчертават от асоциацията.

– Осигуряване на работен капитал в размер до 150 000 евро на хотел за отваряне в началото на сезона и работа на обектите. Средствата са необходим за покриване на разходите в първите няколко месеца в експлоатация.

– Предоставяне на потребителски заеми на персонала, работещ в туристическия сектор.

– Осигуряване на добре обучени хора за сектора.

– Туризмът трябва да бъде основен приоритет в Националния план за възстановяване и развитие, като се има предвид икономическото значение на хотелиерството и туризма за България.

– Осигуряване на лесно и достъпно финансиране за туристическия сектор.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed