19 Апр. 2024

Вие сте тук

Предоговаряне на концесиите ще намали цената на чадърите и шезлонгите

20.05.2021
Снимка: 
Министерство на туризма

Проверки на всички обществени поръчки в периода 4 май 2017 - 12 май 2021 година е възложила служебният министър на туризма Стела Балтова. Пред журналисти тя съобщи, че до края на месеца ще започнат преговори с концесионерите за намаляване на цените на плажните принадлежности, което ще бъде обвързано с концесионните им такси.

По отношение на предстоящия туристическия сезон тя прогнозира не повече от 100 процента ръст спрямо 2020 година и не повече от 50 процента спад спрямо 2019 година.

По-късно на работна среща с представители на туристическия бранш тя очерта приоритетите си – да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор в България в условията на извънредна епидемична обстановка и да изведе туризма като национален приоритет на правителството.

Според министър Балтова основни задачи са две:

-        подобряването на политиките за регулиране на туристическия пазар и администриране на туристическата дейност при запазване здравето на гостите и на работещите в сектора

-        развитие на националната туристическа реклама, както и международното сътрудничество в туризма за насърчаване на туристите да изберат България за своя дестинация.

В рамките на бюджета, с който разполага, Министерството на туризма ще извърши и надгради планираните дигитални маркетингови дейности, насочени към 18 целеви пазари, ще се фокусира върху маркетинг с нулев бюджет и дигитална кампания в социалните медии и google adds на пазари Германия, Великобритания, Полша и Румъния, посочи министър Балтова.

България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена  (Safety and Hygiene Travel Stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC, посочи министър Балтова.  Печатът е гаранция за туристите, че България е сигурна дестинация в условията на Covid-19. За туристите е важно да имат достъп до ясните указания за функциониране на туристическите обекти в условията на опасност от заразяване с Covid-19 в България, съгласувани с Министерство на здравеопазването и Българска агенция по безопасност на храните. Ще се спазват правилата за прилагане на противоепидемични мерки в туристическите обекти през летен сезон 2021 г. Приоритетното ваксиниране на работещите в туристическия сектор също е особено важно.

Сред най-новите мерки, които значително ще облекчат летуващите, е заповедта от 18.05.21г. на министъра на здравеопазването, с която се разрешава на децата до 5-годишна възраст да влизат на територията на България без PCR тест, както и обявената на 19.05.2021г. покана за представяне на оферти по обществена поръчка с краен бенефициент българските екскурзоводи, сключване на договорите до 15 юни и последващото авансово изплащане на 50% по договорите.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed