24 Авг. 2019

Вие сте тук

Петнайсет български визови центъра ще бъдат открити в Индия

17.02.2019

Петнадесет български визови центъра ще бъдат открити в Индия през март в услуга на индийските туристи, които искат да посетят нашата страна. Това съобщи пред репортери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева тази вечер след срещата си с министъра на външните работи на Индия Сушма Сварадж, която е на работно посещение у нас.


Интересът към България като туристическа дестинация е особено засилен след снимките на филми от Боливуд в София - увеличението е с 25 на сто, отбеляза Захариева. Тя изрази радостта си от посещението у нас на политик като Сушма Сварадж, която е пример за много млади жени в Индия.


По време на разговора между двете делегации Захариева и Сварадж са се договорили за конкретно сътрудничество в много области като икономика, наука, образование, селско стопанство, стана ясно от изявленията им пред журналистите.


Министър Захариева припомни, че през 2018 г. търговията между двете страни се е увеличила с 22 на сто в сравнение с 2017 година.
Екатерина Захариева и Сушма Сварадж са единодушни, че икономическото сътрудничество между двете страни и сега е добро, но може да се направи още много - с откриване на директна въздушна линия в бъдеще например. Много добро е партньорството между Индия и България също в IT сектора и фармацевтичната промишленост - наши фирми в тези области работят в Индия, отбеляза българският външен министър.


Захариева каза, че скоро ще се състои съвместен икономически форум с участието на бизнесделегации от двете страни. Предстои и нейно посещение в Индия.


Последната визита на министър на външните работи на Индия у нас бе преди 13 години, а последната двустранна среща на ниво външни министри между двете държави е отпреди 10 години, припомнят от МВнР.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed