29 Март 2024

Вие сте тук

ООН: 17 февруари се обявява за „Глобален ден на устойчивост на туризма“

17.02.2023

Датата 17 февруари беше обявена за „Глобален ден на устойчивост на туризма“ (Global Tourism Resilience Day). Решението беше гласувано с резолюция на 6-ти февруари от Общото събрание на ООН. България също подкрепи световната инициатива и даде своя глас в подкрепа на резолюцията на ООН.

 

„Глобален ден на устойчивост на туризма“ – това е името на проекторезолюцията, която беше внесена от Ямайка в Общото събрание на ООН от името на основна група страни инициатори. Резолюцията подчертава необходимостта от насърчаване на устойчиво развитие на туризма, като се взима предвид уязвимостта на туристическия сектор към извънредни ситуации.

 

Държавите членки на ООН се призовават да разработят национални стратегии за възстановяване след кризи, включително чрез сътрудничество между обществения и частния сектор и диверсификация на туристическата дейност.

 

С гласуването на проекторезолюцията датата 17 февруари се обявява за глобален ден на устойчивост на туризма, който ще се отбелязва всяка година.

 

Освен Ямайка, основната група страни инициатори на резолюцията включва Хърватия, Гърция, Kипър, Испания, Португалия, Малта, Бахамите, Куба, Доминиканска република, Гвиана, Ботсвана, Кения, Намибия, Йордания и Саудитска Арабия.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed